A túlélés záloga: hogyan etessük télen a madarakat? | Pannonmagazin
-KiemeltÉletmód

A túlélés záloga: hogyan etessük télen a madarakat?

Idén szinte napra pontosan köszöntött be a tél, s az igazi fagyos éjszakák és reggelek. A hazánkban telelő kis testű madárfajok számára most jön az igazán nehéz időszak. Számukra a túlélés gyakran arról szól, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha nap közben nem tudnak eleget táplálkozni, nem lesz energiájuk a testüket melegen tartani, és elpusztulhatnak. Szerencsére ezen könnyen segíthetünk madáreleség rendszeres kihelyezésével!

Már novembertől érdemes elkezdeni a madáretetők elkészítését, akár többfélét is. Egy hagyományos üdítős vagy ásványvizes palack, tejes doboz is alkalmas lehet a célra. Az ügyesebbek ülőfát is rögzíthetnek be. Nem az a fontos, hogy mennyire szépre sikerül, sokkal inkább az a lényeg, hogy funkcióját betöltse: legyen teteje, hogy ne ázzon be, és úgy helyezzük el, hogy a táplálékot nyugodtan tudja elfogyasztani a betérő, s közben ne váljon macska vagy más ragadozó prédájává.

Jó, ha az apró szárnyasok megszokják ezeket a táplálékszerző helyeket, hogy a nagy hidegek beköszöntével már tudják, hol juthatnak ételhez. Természetesen ügyelnünk kell a rendszeres újratöltésre. Többféle élelmet is variálhatunk, de nem mindegy, hogy mivel etetjük az apróságokat. Kenyérmorzsával sose etessük őket, mivel a nedves kenyér gyorsan megromlik, és gyomrukban erjedő kenyérdarabkák miatt a szárnyasok megbetegedhetnek! A közkeletű megoldás, szalonna kiakasztás már jobb ötlet, de fontos, hogy ne legyen sós, mert a kis élőlényeknél könnyen kiszáradást okozhat.

A legmegfelelőbb eleség a napraforgómag, köles, és más gabonafélék, valamint a tökmag, mogyoró, dióbél, alma. A gyümölcsöket akár egészben is rászúrhatjuk egy-egy ágra, el fogják tudni fogyasztani. Állatkereskedésben vásárolhatunk kis hálókban cinkegolyókat, amelyek különféle magvakat tartalmaznak zsiradékba préselve, így energiatartalmuk sokkal magasabb, mintha madárkáink csupán magot kapnának. Akár mi magunk is készíthetünk hasonlót, erről szóló videókat könnyen találhatunk az interneten.

Talán sokan nem gondolnak rá, de az apró énekesek számára ugyanolyan fontos a víz is, amit szintén rendszeresen pótolnunk kell, ha pedig fagyosak a reggelek, az előző napról megmaradt, fagyott vizet ki kell cserélni. Az itató aljába tehetünk egy fadarabot, vagy egy nagyobb méretű kavicsot, melyre rászállhatnak és a felborulást is meggátolja.

Ha kertünkben, vagy a házunk környékén ilyen módon gondoskodunk a madárkák téli fennmaradásáról, vidám csivitelésükkel sok örömet fognak okozni az arra járók számára is!

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB