Advent harmadik vasárnapja | Pannonmagazin

Nemrég még lucskos-mocskos november volt, s már itt is a december – és holnap a harmadik gyertyát gyújthatjuk meg az adventi koszorún.

Manapság a karácsony túl hamar jön, és úgy általában felgyorsulni látszik a világ, sokszor nincs idő a csendes elmélyedésre, amire pedig különösen ebben az időszakban olyan nagy szükségünk volna.

Ilyenkor már zsúfolásig tömve vannak az üzletek és minden nap emberek sokasága tódul a nagyobb áruházakba, bevásárlóközpontokba, hogy sorban beszerezzék a szeretteiknek szánt ajándékokat. S közben sokakban talán fel sem merül, hogy az adventi felkészülés nem csupán a tárgyakról kellene, hogy szóljon – sokkal fontosabb volna a befelé tekintés, a dolgaink átértékelése és az egymással való törődés –ide értve saját magunkat is.

Hiszen Advent egy keresztény ünnepkörhöz kötődő időszak, a lényege pedig a felkészülés Jézus Krisztus születésének emlékezetére. (Az advent elnevezés a latin adventus, „eljövetel” jelentésű szóból származik.) Mivel az emberiség négyezer évig várta a Megváltó eljövetelét, ezt a 4000 évet jelképezi az adventi koszorú 4 gyertyája, melyek közül a karácsonyig hátralévő vasárnapokon mindig eggyel többet gyújtanak meg.

Mégis, aki nem vallásos, arra is hatással van e szimbólumvilág és megérinti a karácsony hangulata. Hiszen mindannyiunk számára fontos, hogy békességben teljenek az év utolsó hetei és napjai a szeretteink körében.

 

Tihanyi-Konda Szilvia

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

ADVENT: VÁRAKOZÁS A SZERETET ÜNNEPÉRE

HOGYAN EMELHETJÜK A KÖRNYEZETÜNK ÉS A MAGUNK HANGULATÁT?

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB