„Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok | Pannonmagazin
Turizmus

„Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok

A „Muzsikál az erdő” többéves hagyományokkal rendelkező mátrai rendezvény, mely az idén átnyúlik a határon, és július 2-i nyitónapjának helyszíne Fülek lesz.

A Muzsikál az Erdő Alapítvány 2005 óta szervezi meg minden évben a többnapos, több helyszínen zajló rendezvényt. Az összművészeti rendezvénysorozat felöleli a művészetek rétegeit, a természet, a környezet megóvásának fontosságát, a fenntartható életforma jelentőségét, s ennek megfelelően jelennek meg benne a jellegzetes programelemek: a komoly- és népzenei koncertek, előadások, szakvezetéses erdei séták, gyermekprogramok, helyi ételek és termékek bemutatója – hogy csak néhányat említsünk.

A Mátrai Művészeti Napok (2016. július 2-10.) nyitónapján szakvezetéses erdei séta indul a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet somoskői tanösvényén. A többi program helyszíne Fülek, a Berchtold-kastély Parkja.

Fülek, kastély

Misszió a klasszikus értékekért és a környezettudatosságért

A „Muzsikál az erdő” egyfajta missziót is folytat, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse meg a klasszikus és népzene értékeit, a környezettudatos, erdőt szerető gondolatokat. A programok a család minden tagjához szólnak, minden korosztály megtalálja az őt érdeklő lehetőséget.

A kilencnapos rendezvény magyarországi helyszínein többek között fellép a Cimbaliband, Pál István Szalonna és Bandája, a Muzsikás Együttes és Palya Bea. Füleket a Pro Kultúra Férfikar és a Motolla Kézműves Műhely képviseli a határ másik oldalán.

A füleki helyszínen is gazdag program várja az ide látogatókat. A füleki városi park lombkoronái alatt népzenei koncertet ad a Dűvő együttes Salgótarjánból, dalra fakad a helyi Melódia Női Kar, fellép a Heľpan szlovák folklórcsoport a Felső-Garam mentéről, de itt lesznek a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia szimfonikusai és a népszerű televíziós tehetségkutató „virtuózai” is.

Az említett komoly- és népzenei koncerteken túl lesz kézműves műhely a Motollával, kisebb vásár – helyi termékek bemutatójával, helyi ételek – tócsni és sztrapkács – kóstolója a Banyaklub jóvoltából, helytörténeti előadás Agócs Attila polgármester úrral a 770 éves Fülekről, szakvezetéses erdei séta Balázs Csaba ökológussal, valamint bábszínházi előadás a kicsiknek és sok más érdekesség az interaktív bemutatótól az ismeretterjesztő előadásig. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Novohrad-Nógrád Geopark és a Nógrádi Turisztikai Információs Központ tevékenységével és szolgáltatásaival.

Az ünnepség keretében felavatják Józsa Judit kerámiaszobrász alkotását, az Összetartás emlékplakettet, majd klasszikus zenei koncertek következnek. A lombkoronák alatt a Liszt Ferenc Zeneakadémia szimfonikusait hallhatja a közönség, majd a nagy sikerű komolyzenei tehetségkutató, a Virtuózok meglepetéskoncertje következik, konferál a televízióból is ismert Bősze Ádám. Az erdei népzenei koncertek keretében a Dűvő és a Heľpan  mellett a tari Kontyvirág Néptáncegyüttes lép színpadra.

 Muzsikál az erdő

Határokon átnyúló kapcsolatok erősítése

A kilenc napos rendezvény füleki nyitóünnepségén részt vesz Nagy István, földművelésügyi parlamenti államtitkár, Milan Boroš, a Szlovák Állami Környezetvédelem vezérigazgatója és Agócs Attila, Fülek polgármestere.

A rendezvényhez kapcsolódóan a magyar Földművelésügyi Minisztérium és a szlovák Állami Környezetvédelem képviselői is találkoznak Füleken, hogy a Novohrad-Nógrád Geopark további hatékony működéséről tárgyaljanak.

Illés Kósik Andrea,
a VMK igazgatónője

 

Képek forrásai: 

Füleki VMK, http://static.panoramio.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB