Mit nézel? Dexter rajongóknak kötelező | Pannonmagazin
Film-TVProgramajánlóSzabadidő

Mit nézel? Dexter rajongóknak kötelező

A ki***tt világ vége egy 2017-ben bemutatott sötét humorú angol dráma. A sorozatot a Channel 4 készítette a Netflixel közösen, premierjére a Channel 4-en került először sor 2017 október 24-én, majd később a jelenlegi legnagyobb tartamú streaming szolgáltatón mutatkozott be nemzetközileg. Vigyázat, megtekintése csak erős idegzetűeknek és pszichopaták elkötelezett rajongóinak ajánlott.

A sorozat főszereplője a 17 éves gimnazista James, aki gyerekkorában szemtanúja volt édesanyja öngyilkosságának, és úgy hiszi magáról, hogy pszichopata, mivel nincsenek érzelmei; jobb kezén égési sérülések nyoma látszik, mivel forró olajba tette, csak hogy tudja, milyen érzés. James az érzelmek teljes hiánya mellett egy leendő sorozatgyilkos egyik tipikus tevékenyégét is folytatja: kisebb-nagyobb állatokat gyilkol meg szabadidejében. Nemsokára azonban ráébred, hogy ez neki kevés, és szeretne egy embert – lehetőleg lány− is eltenni láb alól. Ekkor lép be a képbe Alyssa.

Alyssa ugyanabba az iskolába jár, mint James, és hamarosan randizni kezdenek, miközben azon gondolkozik, mikor és hogyan lenne a legtökéletesebb megölni a lányt. Hamarosan remek lehetőség érkezik, mivel Alyssa el akar szökni otthonról, ezért azt javasolja James-nek, hogy az kösse el az apja kocsiját. James pedig eleget tesz a kérésnek, mivel úgy érzi, ezzel könnyebben beteljesülhet régóta dédelgetett álma.

Bár a sorozat a történetét tekintve inkább tűnik valamilyen sötét thillernek, erről szó sincs. Habár komoly témákkal foglalkozik, rengeteg sötét humorral oldja a feszültséget, amely főleg a két főszereplő érzelmi visszamaradottságából adódik. Egyrészt, szomorú, hogy néha James és Alyssa mennyire nem érti a világot és annak helyes működését (például, hogy nem törünk be más házába, hogy ott lakjunk), másrészt elidegenedésük és semlegességük nem pszichopataként is átérezhető az elszemélytelenedett hétköznapokban; külön plusz pont, hogy egyiküknek sincs mobiltelefonja.

A soroztat üzenete is könnyen célba talál: hogy bármennyire is elkeseredettnek érezzük az életünket, szükségünk lehet egy tásra, akire tudunk támaszkodni a bajban – és a két főszereplő bizony jó párszor bajba kerül a felelőtlensége miatt. A főszerepeket alakító színészek között remekül működik a kémia, minden pillanatukat – legfőképpen esetlenségüket – öröm nézni. Az epizódok mindössze 20 percesek, így a két évad 8-8 résszel akár hétvégi délután alatt megtekinthető.

A sorozat azoknak is vigaszt nyújthat, akik hiányolják az egyik legkedveltebb sorozatgyilkost a képernyőről, Dextert. Habár a ki***tt világ végénben nem kerül a darabokban a hullámok közé egy rosszfiú minden egyes részben, a James és Dexter közötti hasonlóság nosztalgikus élményeket idézhet fel.

A sorozat első két évada felirattal és szinkronnal elérhető a Netflix kínálatában.

A ki***tt világ vége. Angol krimisorozat, vígjátéksorozat, 2017, 25 perc. Forgalmazó: Netflix

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB