Hogyan tartsuk karban az akváriumot? | Pannonmagazin
akvárium szűrő
HírExtra

Hogyan tartsuk karban az akváriumot?

Csendes, mégis dekoratív – nem, ez nem egy fiatal feleség ismérve…

Némelyek szerint a hal a legjobb „háziállat”, mert csendes, nem szökik el, nem igényel folyamatos gondoskodást, és nem lesz depressziós, ha egy ideig nem foglalkoznak vele.

Bár valóban nem képesek olyan szintű ragaszkodásra, mint egy kutya vagy macska, de az azért erős túlzás, hogy ne kellene velük foglalkozni. Hiszen az akváriumnak is szüksége van időnként egy kis karbantartásra.

Napi feladatok: etetés, a halak ellenőrzése

Mivel az akváriumi halak nem természetes közegükben élnek, ezért eleséget sem tudnak maguknak szerezni. Így hát a haltartó “gazdi” elsődleges feladata a táplálék biztosítása lesz. Szerencsére e tekintetben az üzletek kínálatában nincs hiány, ma már szinte minden halfajta számára találsz élelmet.

Lehetőleg ne mindig ugyanazt az eleséget használd, hanem biztosítsd a halaknak a változatos étkezést – szem előtt tartva természetesen azt, hogy mindig a nekik megfelelő táplálékot kapják.

Etetéskor mindig tarts egy gyors “létszámellenőrzést”, azaz nézd meg, hogy minden hal megjelenik-e. Ha egy-kettő nem úszik elő, az még nem jelent feltétlenül bajt, de ha napokig nem látod, akkor érdemes körülnézni a “búvóhelyeken”, nem pusztult-e el és beszorult.

Aranyszabály, hogy csak annyi eleséget szórj a vízbe, amennyit a halak rövid időn belül elfogyasztanak, ugyanis a felesleg hamar bomlásnak indul és szennyezi a vizet.

Ezenfelül ellenőrizd a víz hőfokát, tisztaságát, valamint, ha vannak élő növényeid, rájuk is vess egy pillantást. Amint láthatod, máris megdöntöttük a teóriát, miszerint a halakkal nem kell napi szinten foglalkozni.

Havi feladatok: vízcsere, szűrőtisztítás, berendezés ellenőrzése

Néhány hetente érdemes időt szánni egy nagyobb horderejű karbantartásra is. Az első lépés az legyen, hogy áramtalanítasz minden olyan elektromos készüléket, ami az akváriumban található. Ezután szedd le a tetejét, emeld ki a szűrőt, és alaposan tisztítsd ki.

Amennyiben az utóbbi időben már nem működött megfelelően, ne kísérletezz a javításával, inkább szerezz be egy újat. A Petgurunál minőségi akváriumszűrőkből is hatalmas választék vár!

Ezután következhet a vízcsere. Ezt egy-két hetente egyszer ajánlunk elvégezni. Az elhasznált vizet ki is lehet merni, de ha ennél gyorsabb és hatékonyabb megoldást keresel, akkor használj vízleszívó csövet, vagyis talajporszívót. Ami fontos, hogy ne ereszd le az összes vizet, hanem csak nagyjából a 20-30%-át. Ha pedig már sor került a víz felfrissítésére, akkor érdemes megejteni az aljzat tisztítását is, amihez az iszaplopó nevű eszközt célszerű használni.

Miután az akvárium tiszta, pótold a hiányzó vízmennyiséget. Erre a célra használhatsz összegyűjtött esővizet is, ami sokkal lágyabb, mint a csapvíz, és nem tartalmaz klórt. Ügyelj arra, hogy a tiszta víz hőmérséklete nagyjából azonos legyen azzal, ami az akváriumban van.

Végezetül pakold vissza és indítsd újra az elektromos berendezéseket, majd ellenőrizd le, hogy megfelelően működnek-e. Időnként az akvárium szűrőjét is megtisztíthatod. Ami ilyenkor a legfontosabb, hogy az eszközt csak a tiszta vödörbe leengedett akvárium-vízzel takarítsd meg. Ha sima csapvizet használsz, elpusztítod az akvárium élővilágának fenntartásához elengedhetetlen baktériumkultúrát.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB