Májusban jön Salvani, együttműködésről tárgyalna a magyar miniszterelnökkel

Orbán Viktor korábban kihagyta a találkozó lehetőségét, de azért továbbra is kacsingat a Salvini-féle populista, pártszövetség felé.

Május 2-án Budapestre érkezik Matteo Salvini, a belügyminiszteri posztot is betöltő olasz miniszterelnök-helyettes, hogy a május 23-26. között sorra kerülő európai parlamenti választások előtt egyeztessen Orbán Viktor miniszterelnökkel a lehetséges együttműködésről az újonnan megalakuló Európai Parlamentben – tudta meg a kormányközeli Magyar Nemzet.

A szélsőjobboldali, bevándorlásellenes olasz Liga párt vezetője április 8-án Milánóban jelentette be, hogy új és folyamatosan bővülő európai politikai család született, a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége, amelyhez többek között az Osztrák Szabadságpárt, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés, a német AfD, a Finnek pártja és a Dán Néppárt is csatlakozott.

Az alakulóülésen Orbán Viktor nem vett részt – a Fidesz néppárti felfüggesztése után nem kockáztatta meg a kilépés lehetőségét – ez azonban nem nem jelentette, hogy távol tartaná magától az új pártszövetséget. “Rugalmasságát” jelzi, hogy Orbán régi szövetségese, Kövér László házelnök néhány hete egyeztetett Salvinivel, Kövér pedig arról beszélt, hogy az Európai Néppártnak (EPP) nyitottnak kell lennie a tőle jobbra elhelyezkedő politikai erők felé is.

Az ügy érdekessége, hogy Salvini papírforma szerint magyar kollégája, Pintér Sándor belügyminiszter meghívására látogat Magyarországra, a Magyar Nemzet cikke azonban egy szót sem szán Pintér szerepére


Hasonló cikkek