Megemlékeztek Petőfi Sándor látogatásáról Kézdivásárhelyen

Petőfi 1849. július 31-én tűnt el a segesvári csatamezőn, de előtte még néhány nappal Kézdivásárhelyen járt. A céhes város lakói minden évben megemlékeznek nagy költőnk látogatásáról.

 

Így történt ez idén is. Petőfi Sándor 1849. július 24-én egy estét töltött Kézdivásárhelyen az akkori Szarvas Fogadóban – ami a posta mai épületének helyén állt -, és onnan ment Bereckbe, hogy találkozzon Bem József tábornokkal.

Napjainkban az épület falán tábla hirdeti Petőfi kézdivásárhelyi tartózkodásának emlékét. A helyiek a költő látogatásának évfordulóján idén is megkoszorúzták az emléktáblát.

 

Hagyományőrzők csatajelenete Kézdivásárhelyen (Fotó: MTI/Kátai Edit)

 

Vasárnap, július 30-án a Fő téren tartottak rendezvényt a lánglelkű poéta halálának 174. évfordulója alkalmából.

 

Hagyományőrző műsor Petőfi Sándor tiszteletére

 

A Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület, a sepsiszentgyörgyi Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület és szegedi hagyományőrzők közreműködésével volt felvonulás korabeli ruhákban, csatajelenetet bemutatása, majd a rendezvény végén sor került Petőfi Sándor és Bem József találkozására is. Petőfi szerepében Márton Csabát, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes néptáncosát láthatta a közönség.

 

Részlet a Háromszék Táncegyüttes Petőfi-előadásából  megtekinthető alább:

 

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Márton Csaba, a Háromszék Táncegyüttes művésze Petőfi Sándor szerepében Kézdivásárhely főterén 2023. július 30-án (Fotó: MTI/Kátai Edit)

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek