PETŐFI 200 – Forradalmi lendülettel járja az országot a Petőfi-busz

A Petőfi-emlékév alkalmából tematikus múzeumbuszt indítottak útnak a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai.

Petőfi Sándor 200 évvel ezelőtt, 1823. január 1-jén látta meg a napvilágot Kiskőrösön Petrovics Sándorként. 18 évesen színészettel kezdett foglalkozni és verseket írt.

 

Hogyan lett Petrovicsból Petőfi?

 

Jól nyomon követhető a névváltoztatás. 1842. május 21-én az Athenaeum folyóiratban leközölték A borozó című költeményét – ekkor még – Petrovics Sándor aláírással, de november 8-án ugyanitt a Hazámban című verse már Petőfi Sándor néven jelent meg.

 

Ízelítő a kiállításból

 

Nemzeti dal, Szeptember végén, Az Alföld, Egy gondolat bánt engemet, Anyám tyúkja, és még sorolhatnánk a híres Petőfi-verseket. Lánglelkű poétánk élete, munkássága, költészete generációkat köt össze, a legkülönbözőbb korosztályokhoz tud szólni.

 

Utazás térben és időben

 

Emlékévvel ünnepeljük Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát, amelyhez programmal kapcsolódik a Petőfi Irodalmi Múzeum is. Munkatársai tematikus múzeumbuszt alakítottak ki, majd indítottak útnak. A kiállítás egy különleges időutazást kínál: 1845-ben felszállunk a képzeletbeli gyorsszekérre Petőfi mellé, és közösen felidézzük a költő múltjának meghatározó állomásait.

A mozgó múzeumbusz tárlatán Petőfi élete, költészete és – többek közt – a forradalom és szabadságharchoz fűződő viszonya is megjelenik. A kiállítás gerincét 10 kiemelt gyűjteményi darab alkotja, és minden relikviához tartozik egy-egy vers, idézet, kézirat, irodalomtörténeti érdekesség.

 

A Nemzeti dal kézirata

 

Egyedi megközelítésből, aktuális kutatásokra alapozva mutatja be Petőfi Sándor karakterét, életművének ismert darabjait a tematikus tárlat, amely ingyenesen tekinthető meg.

 

A busz teljesen interaktív

 

Itt minden fogantyú nyit valamit. Minden kihúzható, mozgatható, átforgatható és lapozgatható, ami nagy élményt jelent kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

 

Miskolc belvárosában a Petőfi-busz

 

Az „Átröpűlök hosszában hazámon” című utazó kiállítás 2022. szeptemberében indult el Kiskőrösről, és a tervek szerint 2023 augusztusáig járja az országot, valamint a Kárpát-medencét. Útja során több mint 200 helyszínt látogat meg, és feltűnik majd különböző rendezvényeken is.

Az elmúlt hónapokban körülbelül nyolcvan településre jutott el a Petőfi-busz, és mintegy huszonnégyezren látták a tárlatot.

Merre jár a busz a következő hetekben?

 

Miskolcról Egerbe indult tovább, ahol február 12-14. között tartózkodik. Február hónapban Borsod, Heves és Pest vármegye több településén állomásozik majd. A Petőfi-busz menetrendjéről  itt lehet tájékozódni.

 

Nyitókép: A Petőfi-busz Miskolcon

Szöveg és fotó: Vona Ildikó


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek