Petőfire emlékeztek az évfordulón Kecskeméten

A Katona József Emlékház, a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi csoportja minden évben Petőfi Emléknapot tart július utolsó napjaiban, méltó emléket állítva a nagy magyar költőnek.

Az irodalombarátok, a lokálpatrióták jöttek össze a megemlékezésre. Elsőként Székelyné Kőrösi Ilona történész tartott előadást, melyben szólt az 1848/49-es szabadságharc végnapjairól, a segesvári csatáról, majd a Petőfihez kapcsolódó kecskeméti emlékhelyekről. Mesélt két emléktábláról is, mely valójában egy. Az eredeti, restaurált a Katona József Emlékházban látható, a másolat pedig a Malom Központ oldalán, ahol egykoron az eredeti látható volt, még a gazdasági malom falán. A tábla annak állított emléket, hogy azon a helyen állt a város első színházépülete, a Király Sándor Színháza, ahol 1843 első hónapjaiban Petőfi vándorszínészként fellépett.

A másik előadást Bajtai Mária nyugdíjas magyar tanárnő tartotta meg, A vándorszínész Petőfi nyomában címmel. Felidézte a költő vándorszínész pályafutását, párhuzamba állítva verseivel.

A Petőfi Emléknap belvárosi sétával folytatódott, érintve a Petőfihez kötődő emlékhelyeket. Végül megkoszorúzták a Malom Központ épületén levő emléktáblát. –  írja a BAON.hu

Révhegyi Andrea


Hasonló cikkek