Megújult Kövegy cso(r)dakútja

A helyiek nem akarták veszni hagyni a régi értékeket, így közös erővel fél év alatt felújították a múltat idéző gémeskutat. De miért is csoda ez a több mint 90 éves csordakút?

Először is azért, mert ma már ritkán látni ilyen kutakat. A legtöbb településen tönkre mennek, mert nincs, aki karbantartsa őket. Vagy egyszerűen csak elbontják, mert már nincsen szükség rá.

Ám ezek a kutak néhány évtizede még nélkülözhetetlen vízforrásnak számítottak az Alföldön, és része voltak a paraszti kultúrának. Innen nyertek vizet az emberek, de ezek vizéből itatták a jószágokat is. Az idők változnak, ma már kevesebben foglalkoznak állattartással, és akkor sem csordakútból nyerik a vizet, ha még vannak haszonállataik. De a hagyomány megbújik a kút minden egyes darabjában és a hozzá tartozó vályúban is.

A Csanádpalota és Kövegy közti kerékpárút mellett található gémeskutat ezért nem akarták az enyészetnek ajánlani. Meg azért sem, mert ahogy a hírek mondják, a megye legkisebb falujának közelében található. Így minden bizonnyal megérdemli a tiszteletteljes hagyományőrzést.

Vetró József, aki az összefogást szervezte és felújította a kutat, a delmagyar.hu-nak azt nyilatkozta, hogy sokan segítettek a munkában. Mindenki úgy, ahogy tudott. A két település önkormányzata is részese volt a kezdeményezésnek.

Ahogy a lap írja a kúthoz épült egy téglákból kirakott kis út, ami elé kaput is állítottak. Felújították magát a kutat és a vályút, padokat, kerékpártárolót és szemétgyűjtőt helyeztek ki, valamit egy ismertető táblát a kút történetéről és a felújításról.

Máris a helyiek nagy kedvence, futók, biciklisek és családok is kilátogatnak oda. Jó kirándulóhely lehet mindazoknak, akik nyugalomra és egy kis alföldi érdekességre vágynak.

Farkas Cs. Tekla

Hazai Tükör | PannonHírnök

Facebook


Hasonló cikkek