Merkel a Kuciak-gyilkosság ügyében folyó nyomozásról kérdezte Čaputovát

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök szerdán Berlinben találkozott Angela Merkellel. A német kancellár a szlovák politikai helyzet mellett a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében folyó nyomozásról is kérdezte Čaputovát.

Az államfő azt válaszolta a kancellárnak, hogy a nyomozás független és felelősségteljes. A kancellárt nagyon érdekelte a Kuciak-gyilkosság ügyében folyó vizsgálat. Čaputová úgy informálta, hogy az ügy felderítése afelé halad, hogy leleplezzék és megbüntessék a tetteseket.

A két ország együttműködése mellett Merkel és Čaputová az Európai Unió és a Brexit témáját is érintette. „A kancellár és a német elnök bízik Szlovákiában, abban az értelemben is, hogy fontos szerepet játszhatunk a régiónk és az EU többi országának közeledésében, a kapcsolatépítésben.” – tette hozzá Čaputová.

Merkel és a szlovák köztársasági elnök egyetértett abban, hogy egységes Európai Unióra van szükség, valamint arra, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból rendezett legyen. „Ehhez az állásponthoz ragaszkodni kell. A Brexit a populizmus tankönyvi példája, amivel több országban is szembesülünk, és amire biztosan szükség van, az a rendezett kilépés.” – foglalta össze Čaputová. Emlékeztetett, hogy a rendezetlen Brexit hátrányosan érintene mintegy 100 ezer Angliában élő szlovákot.

A szlovák köztársasági elnök Frank-Walter Steinmeierrel, Németország elnökével is találkozott szerdán Berlinben. Čaputová virágcsokrot helyezett el a berlini fehér kereszteknél azok emlékére és tiszteletére, akik a berlini falnál haltak meg, amikor megpróbáltak átjutni a másik oldalra.

A kétnapos németországi látogatásra a varsói szerződés csapatai csehszlovákiai bevonulásának 51. évfordulója alkalmából került sor, a találkozó fontos szimbóluma éppen ezért a szabadságért folytatott küzdelem volt.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek