Örömmel fogadták Zuzana Čaputovát a Csallóközben

A magyarlakta régióban elsőként Dunaszerdahelyre vezetett Zuzana Čaputová köztársasági elnök útja. A helyiek örömmel fogadták az államfőt, aki a kisebbségek értékeinek jelentőségét hangsúlyozta.

Mosolyok, kézfogások, magyar népzene – ez jellemezte a köztársasági elnök csallóközi útját. Valamennyi helyszínen örömmel fogadták az elnök asszonyt. A lakosok közel 84 százaléka adta voksát az elnök asszonyra. „Fontos küldetés, hogy a kisebbségek tagjai otthon érezzék magukat Szlovákiában. Ennek eléréséhez állandó párbeszédre van szükség, valamint arra, hogy legyen türelmünk megismerni és megérteni egymást.” – fogalmazott Zuzana Čaputová.

Németh Ilona képzőművész, az elnök tanácsadója hangsúlyozta, hogy a köztársasági elnök szerepe néhány esetben ugyan szimbolikus, de a kisebbségek szempontjából nagy jelentőséggel bír.

Sokan összegyűltek délelőtt a városi hivatal előtt, ahol a Csallóközi táncegyüttes ifjú táncosai köszöntötték az elnököt, aki szívélyesen üdvözölte a lakosokat, megdicsérte a táncosokat és egy közös fotót is készíttetett velük. A városban több helyen is leállt kezet fogni a járókelőkkel.

„Jó, hogy megmaradtak a kisiskolák, arról is beszéltünk, hogy hogyan lehet úgy összeállítani a tananyagot, hogy a gyerekek a szlovák nyelvet is minél jobban elsajátíthassák.” – mondta a pedagógusokkal folytatott egyeztetésről az elnök. Polgármesterekkel, önkormányzati képviselőkkel, tanárokkal, a civil társadalom és a kulturális intézmények képviselőivel való egyeztetéseken számos téma felmerült.

„Mély nyomot hagyott bennem, amikor a kisebbségi lét érzékeléséről beszélgettünk, és a civilszféra egyik képviselője elmondta a saját történetét. Nem gondoltam volna, hogy ez ennyire lekicsinylő érzés lehet.” – zárta Zuzana Čaputová, aki a tavaly nyáron leégett, majd újjáépített dunaszerdahelyi Minit gyárban fejezte be a hivatalos látogatást.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek