Mibe tegyük a péksüteményt? Betilthatják hazánkban a nejlonzacskók forgalmazását

Január 1-jétől már nem nejlonzacskóba fog kerülni a zöldség és a péksütemény: az EU által előírtakon felül a magyar kormány betiltaná az egyszer használatos műanyagtermékeket – írja a hvg.

Az Európai Unió 2021-től betiltja a könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat, így a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat. Magyarországon ebbe a törvényjavaslatba a műanyag zacskók is bele fognak tartozni. Ezek tiltását a Greenpeace kezdeményezte, az erre irányuló petíciójukat közel negyedmillióan írták alá.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvényjavaslatában kimondja, hogy nincs értelme a környezetvédelmi termékdíjat fenntartani a szabályozás szerinti, 50 mikron alatti műanyag bevásárló-reklámtáskákra (vagyis nejlonzacskókra) és eladótéri műanyag zsákokra, és zacskókra. Az említett zacskókba a vásárló jellemzően  a zöldségeket és a pékárut teszi, ennek azonban vége lehet: a kormányrendelet betiltaná az egyes egyszer használatos műanyagtermékek forgalomba hozatalát.

Az indoklás szerint egyes egyszer használatos műanyagtermékek – ideértve a biológiailag lebomló műanyag alapanyagúakat is – tiltása miatt okafogyottá válik a termékdíj-fizetési kötelezettségre megállapított kedvezmény.

Most már csak a beterjesztett törvényjavaslat elfogadása maradt hátra: a törvény elfogadásával a kormány felhatalmazást kap, hogy rendeletben állapítsa meg a korlátozás és tilalom alá sorolható termékek körét, valamint a termékek gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását és kereskedelmét korlátozó vagy tiltó részletes szabályokat. Ez azokra a termékekre irányulna, amelyek jellemzően egyszeri használat után hulladékká válik, vagy ha a termék a környezetet kevésbé terhelő termékkel helyettesíthető.

A gyártók már korábban is felhívták a figyelmet arra, ha egész Európa egyszerre akarja betiltani az egyszer használatos műanyagokat, nem lesz elegendő alapanyag és alternatíva ezek helyettesítésére. A tiltás tárgyát képezik azok a polisztrirol étel- és italcsomagolások is, amelyeket a házhoz szállítás és az elvitel során használnak, és amelyek a jelenlegi helyzetben a túlélés zálogát jelentik a kiszállításra átálló vendéglátóhelyeknek.

Címlapi kép: Pixabay


Hasonló cikkek