Miskolc – Yoda mester és régi babák a Kocsonya Farsangon

Gasztronómiai és zenei események mellett számos érdekes kísérőrendezvénye is volt a Miskolci Becherovka Kocsonya Farsangnak. Különleges kiállítások ígértek még remek hétvégi programot.

PTV Fotó: Vona Ildikó
A kiállított gyűjtemény egy része
PTV Fotó: Vona Ildikó

Vizsolyi Andrea évek óta gyűjti a régi porcelánbabákat, amik az 1900 és 1930 közötti időszakból származnak. Ezekből nyílt tárlat a belvárosban múlt pénteken. A gyűjtemény 60 babájából, most 30-at láthatott a közönség. A kiállítás érdekessége, hogy üvegből készült babadobozokba téve, életképeket mutattak a régi játékszerek.

Vizsolyi Andrea -Tulajdonos PTV Fotó. Vona Ildikó
Vizsolyi Andrea -Tulajdonos
PTV Fotó. Vona Ildikó

A gyűjtő elmondta, nehéz szállítani ezeket a babákat, ugyanis sérülékenyek, törékenyek. A rajtuk lévő ruhák korabeliek, de nem eredetiek, mert nem könnyű hozzájutni, különösen a cipőt és a zoknit rendkívül nehéz beszerezni. A tárolásra szintén nagy gondot kell fordítani, mivel a moly megtámadhatja a ruhákat, ezért levendula között állnak.

Vasárnap estig volt megtekinthető a tárlat, ami sok látogatót vonzott. A vendégek között akadtak időutazásra vágyó felnőttek és dédanyáink babáira kíváncsi gyerekek.

Az igazi célközönség PTV Fotó: Vona Ildikó
Az igazi célközönség
PTV Fotó: Vona Ildikó

Egy másik kiállítás is várta hétvégén a miskolciakat: harmadik alkalommal került megrendezésre a makettek fesztiválja, ahol a makettezés különböző ágait ismerhették meg az ide ellátogatók.

A fúkra is gondoltak a szervezők PTV Fotó: Vona Ildikó
A fúkra is gondoltak a szervezők
PTV Fotó: Vona Ildikó

Az eseményt börze és workshop is kísérte; ott bárki elsajátíthatta a makettkészítés mesterfogásait. A kiállítás egyben verseny is volt, így a nemzetközi résztvevők összemérhették tudásukat és saját készítésű modelljeiket.

Star Wars minden mennyiségben PTV Fotó: Vona Ildikó
Star Wars minden mennyiségben
PTV Fotó: Vona Ildikó

A vízi, szárazföldi, légi járművek mellett szép számmal akadtak sportautók és a sci-fi világából származó figurák. Nagyon népszerűek voltak a közönség körében a Star Wars filmek űrhajói, a birodalmi lépegető, és igazi csemegének számított Yoda mester jelenléte.

A mesterek mestere. Yoda mester PTV Fotó: Vona Ildikó
A mesterek mestere. Yoda mester
PTV Fotó: Vona Ildikó

Hasonló cikkek