Műanyagból készült Műanyag Múzeum

Nemcsak hátránya, de némi előnye is van a környezet számára

A műanyag tulajdonképpen egy elképesztő anyag, a probléma inkább azzal van ahogyan használjuk és szennyezzük vele a környezetet.  Ezt a gondolatot szem előtt tartva jött létre a Műanyag Múzeum, amely bemutatta mennyire is fontos része ez az anyag életünknek, és hogy milyen lehetőségeket kínál újrafelhasználása, újrahasznosítása.  A május 8-án Madridban megnyílt múzeum nemcsak bemutatta a műanyagokat, de maga az épültre is abból készült. Az épületen belül bemutatott tárgyakon – pl. egészségügyi, kommunikációs, építészeti, élelmiszeri és fenntartható mobilitás – keresztül a látogatók megismerkedhetnek a műanyag alapvető funkcióival, amelyeket helyes használatával biztosít számunkra.

A múzeum kiemeli a műanyag fontosságát és környezetvédelemhez való hozzájárulását minden egyes szakaszban: az ökodesing, a használat, a újrahasználat, és újrahasznosítás során.” – jegyezte meg Alicia Martin, a múzeum szóvívője. „Ugyanakkor azt is megmutatja, miként járul hozzá a klímaváltozás elleni küzdelemhez, azáltal hogy csökken az energiafogyasztást és a szén-dioxid kibocsátást.

Az számít hol landol végleg

Rengeteget beszélünk a műanyag környezetet károsító hatásáról. Pedig számos esetben ez az anyag csökkentette az energiafelhasználást.  A műanyag egyik előnye az autóiparban mutatkozik meg. Elterjedése elsősorban az alkatrészek piacán segített az autók összeállításában. Ennek eredményeképpen az autók könnyebbek lettek, az üzemanyagok költsége jelentősen csökkent, illetve mérséklődtek az üvegházhatású gázok kibocsátása. Továbbá a hulladéklerakókban használt műanyag ponyvákkal elkerülhető a talajvíz szennyezése. Az anyagot hőszigetelőként is használják bizonyos esetekben az energiafogyasztás csökkentése érdekében, valamint a műanyag fóliákat, amelyek jobb terméshozamot biztosítanak többek között bizonyos típusú mezőgazdasági növényeknél.

A műanyag egy rendkívül összetett anyag, emiatt is válik problémává. Tartóssága és ellenállása a gombákkal, baktériumokkal szemben szinte örök élettartamúvá teszi, ami megnehezíti a lebomlást. Mindezek mellett egy olyan anyag, amelyet nehéz összetömöríteni így nagy mennyiségű hulladékot halmozódik fel, amely a környezetbe kerülve nehezíti más szerves anyagok lebomlását. Amikor a műanyag belekerül az óceánba apró műanyagrészecskékre és mikroműanyagokra bomlik, mellyel végül beleavatkozik a táplálékláncba. Az egyszerhasználatos műanyagok (eldobható táskák, poharak, szívószálak) újragondolása elengedhetetlen, de épp olyan fontos azt is átgondolni, hogy hova kerül anyag miután megváltunk tőle.

A múzeumot május 17-én elbontották, minden egyes része valamilyen új formában újrahasználva vagy újrahasznosítva lesz, ezzel is közvetítve az újrahasznosítás fontosságának üzenetét.

Kultúra | Pannonhírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek