Munkácsy Mihály hazaérkezett

Impozáns, sokfunkciós intézménnyel gazdagodott Munkács magyarsága. Ugyan még nem adták át, de már több rendezvényt bonyolítottak le a Munkácsy Mihály Magyar Házban.

A legutóbbi jelképes eseményen, születésének 177. évfordulója alkalmából, a helyére került a város legnagyobb szülöttjének mellszobra, Kopriva Attila alkotása.

A város központjában álló, 1912-ben átadott, egykori Osztrák–Magyar Bank épületének felújítását a magyar kormány finanszírozta. A ház működtetése céljából létrehozott Zahid Finance Group igazgatója, Tarpai József a Kárpáti Igaz Szónak adott interjújában többek között elmondta, már most, a hivatalos megnyitó előtt sokan térnek be hozzájuk. 2020 decemberében, a nyitásváró program keretében a Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület alkotóinak munkáiból rendeztek kiállítást a tetőtérben kiállított galériában. A jövőben a kulturális programok, illetve a helyi magyarság összejöveteleinek szervezését a Kárpátaljai KultúrKaraván programfelelőse, Kudlotyák Krisztina fogja koordinálni .

Tarpai József azt is elmondta, hogy a magyar házat a jövőben igyekeznek önellátóvá tenni. Ezt, egyebek mellett, úgy kívánják elérni, hogy a város egyik jelképének számító épület egy részét bérbe adják.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek