Nagyszabású adventi gálát rendeztek Miskolcon

Gálahangversenyen gyönyörködhettünk újra a Bartók Plusz Operafesztivál „Ezrek operája” sorozatában bemutatott nyolc mű dallamaiban. A Miskolci Nemzeti Színházban tartott eseményen az előadások emlékezetes jeleneteit idézték föl az alkotók.

Jövőre 20 éves lesz a fesztivál, amely megalapítása óta fontos feladatának tartotta az opera műfajának népszerűsítését. 2012-ben Kesselyák Gergely fesztiváligazgató és csapata merész ötlettel állt elő: ki kell vinni az utcára a világ operairodalmának remekműveit, s ingyenes produkciók formájában még nagyobb tömegekhez eljuttatni ezeket a csodálatos kompozíciókat.

Az Ezrek operája-gála szereplői (Fotó: Bartók Plusz Operafesztivál)

Eddig olyan nevezetességek váltak operahelyszínné Miskolcon, mint az Avasi kilátó, a Városháza épülete, a Szinva terasz, a Népkert, a Jégcsarnok, a Lovagi tornák tere, továbbá a Kálvária-domb. Rendezőként Vidnyánszky Attila, Anger Ferenc, Mohácsi János, Galgóczy Judit, Kerényi Miklós Gábor, Michał Znaniecki, Vlad Troickij, Paolo Panizza állította színpadra a műsorra tűzött műveket.

Minden évadban egy-egy darab viselte magán az Ezrek operája jelzőt, amelyek sorrendben a következők voltak: Tosca (Puccini – 2012), Traviata (Verdi – 2013), Aida (Verdi – 2014), A trubadúr (Verdi – 2015), Carmen (Bizet – 2016), Székely fonó (Kodály Zoltán – 2017), RockGiovanni (W. A. Mozart / Szüts Apor – 2018), Parasztbecsület (Mascagni – 2019).

Rálik Szilvia (b) és Molnár Levente (j) duettje a Traviatából (Fotó: Bartók Plusz Operafesztivál)

A december 7-i gálakoncerten részletek csendültek fel mind a nyolc előadásból. Közreműködött a Magyar Állami Operaház Énekkara, az est szólistái Rálik Szilvia, Vizin Viktória, Mester Viktória, Kászoni Annamária, Hector Lopez Mendoza, Molnár Levente, Ugur Yilmaz, Hábetler András voltak, a MÁV Szimfonikus Zenekart Kesselyák Gergely és Kocsár Balázs vezényelte.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek