Nem csak fűszer: a borsikafű

A csombor vagy borsfű néven is ismert, a Földközi-tenger keleti részétől Iránig őshonos borsikafű az erdélyi konyha jellegzetes fűszernövénye, az erdélyi töltött káposzta egyik alapvető fűszere. Az enyhén borsra emlékeztető ízű növényt a diétás étrendekben borspótlóként használják.

Mire jó a borsikafű? 

A borsikafű levesek, mártások, saláták, zöldség-, gomba-, hús- és tojásételek ízesítője; csökkenti a hüvelyesekből készült ételek puffasztó hatását. A főzés végén adjuk az ételhez, magas illóolajtartalma és intenzív íze miatt pedig takarékosan kell bánni a használatával.
Baktérium- és gombaölő hatása mellett a borsikafű elősegíti az emésztést, csökkenti a felfúvódást, ezenkívül görcsoldó, fogyasztó és vérnyomásemelő hatással bír. Teája aktivizálja a hasnyálmirigyet, enyhíti a megfázás tüneteit és eredményesen alkalmazható gyomorrontás esetén is.

A borsikafű termesztése

A fűszernövényt – kert híján – cserépben is termeszthetjük az erkélyen, vagy a konyhaablakban. Fényre csírázó magját szabadföldbe áprilisban vetjük körülbelül 0,5 cm mélyre és 25 cm sortávolságra, a kikelt palántákat 8 cm-es tőtávolságra egyeljük. A borsikafű szárazságtűrő növény, öntözni csak tartós kánikulában kell, cserépben nevelve azonban rendszeres öntözést igényel.

Képek forrása: pixabay.com, wikimedia.org

Vélemény, hozzászólás?