Nem csak fűszer: a kapor

A magyar konyha egyik kedvelt fűszere, a kapor, hazájában, a Földközi-tenger térségében már az ókorban is ismeretes volt, mint gyógynövény: fejfájást és gyomorpanaszokat enyhítettek vele.

Mire jó a kapor? 

A kovászos uborka és a tökfőzelék jellegzetes, markáns ízű, nélkülözhetetlen hozzávalójával leveseket, főzelékeket, salátákat, körözötteket, sajt- és gombaételeket, valamint különböző mártásokat ízesíthetünk.
A C-vitaminban meglehetősen gazdag kapor tartalmaz még B1-, B2-, B3-, B6- és E-vitamint, ezen kívül remek kalcium-,  mangán- és vasforrás. Teája kiválóan alkalmas vízhajtásra, hatékonyan orvosolja a különböző emésztési zavarokat, felső légúti megbetegedés esetén pedig hurutoldó hatással bír. Eredményesen kezeli a gyulladt fogínyt, mindemellett nyugtató hatású, és még álmatlanság ellen is bevethető. A kapor csökkenti a szervezet vércukor- és koleszterinszintjét, valamint gátolja a különféle kórokozók elszaporodását a belekben. Enyhíti a menstruációs görcsöket, és csökkenti a depressziót.

A kapor termesztése

Magját március elejétől vethetjük a kert napos részére, 40 cm-es sor- és tőtávolságra. Ha nyári hónapokban vetjük el a magokat, ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről. Levelét egészen késő őszig szedhetjük.


Hasonló cikkek