Nem csak zöldség: az uborka

Minden zöldség tartalmaz az emberi szervezet számára hasznos összetevőket. Vannak azonban olyan zöldségfajok, amelyekben ezek az összetevők nagy számban és jelentős mennyiségben vannak jelen. Ezek az úgynevezett szuperzöldségek, melyeket rendszeresen, vagy kúraszerűen fogyasztva megőrizhetjük, de akár helyre is állíthatjuk az egészségünket.

A tökfélék családjába tartozó uborkát már Tiberius római császár is alkalmazta gyógyszerként, XIV. Lajos francia király pedig előszeretettel fogyasztotta az uborkából készült leveseket, illetve salátákat. A zöldségben a vitaminok közül megtalálható a B1-, B2-, B3-, B5-, B9 és C-vitamin, ezen kívül tartalmaz cinket, foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat.
Az uborka magas káliumtartalmának köszönhetően kiváló vízhajtó hatású. Erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet energiaszintjét, megakadályozza a puffadást és serkenti az emésztést. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterin-, valamint a vércukorszintet. Támogatja a vesék és a szív működését, mindemellett meggátolja a különböző daganatos megbetegedések kialakulását. Rendkívül magas víztartalma miatt kiválóan hidratálja a szervezetet.

Az uborka kozmetikai célokra is eredményesen felhasználható: hidratálja a bőrt, csökkenti a szem alatti duzzanatot, erősíti a körmöket, az élettelen, fakó hajnak pedig selymes fényt kölcsönöz.

A népiesen ugorkaként is ismeretes zöldséget elsősorban nyersen, saláták formájában, illetve savanyúságként fogyasztjuk, de nagyon finom hideg leves is készülhet belőle.

Kiemelt kép: unsplash.com

Vélemény, hozzászólás?