Nem látni a szlovák kormányválság végét

Másfél héten belül Sulík már a 3. miniszter, aki távozik a tisztségéből. Március 12-én lemondott Marek Krajčí egészségügyi miniszter (OĽaNO), aztán öt nappal később felállt Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter is.

Čaputová kedden elfogadta Richard Sulík lemondását, helyét ideiglenesen Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter vette át. A szlovák kormányfő nem mondott köszönetet a távozó gazdasági miniszter eddigi munkájáért.

Vasárnap a miniszterelnök arról beszélt, hogy csupán abban az esetben mond le a kormányfői pozíciójáról, ha – egyebek mellett – az SaS megválik a 3 közül az egyik tárcájától. Ha Matovič elvenne egy minisztériumot Sulíkéktól, akkor az SaS se fogná vissza magát.

Matovič egyetért azzal, hogy a minisztériumokat szigorúan a választási eredményeknek megfelelően osszák szét. Az SaS azonban ragaszkodik a jelenlegi koalíciós szerződéshez. Nem látjuk okát annak, hogy átadjunk egy működő, színvonalasan irányított minisztériumot. A koalíciós válság a koalíciós szerződés megnyitásával feleslegesen elhúzódna” – így felelt az SaS.

A koalíciós szerződés szerint a négy párt OĽaNO, Sme rodina, SaS és a Za ľudí 8:3:3:2-es arányban osztoztak a minisztériumokon, pedig a választásokon megszerzett parlamenti székek száma alapján inkább a 9:3:2:2-es arány jött volna ki, az SaS kárára. De aztán Sulíkék mégiscsak kaptak egy 3. minisztériumot, annak fejében, hogy lemondtak a pénzügyminisztériumról az OĽaNO javára.

V4 Panoráma / Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: DenníkN, parameter.skparameter.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek