Nem léptük át a vörös vonalat – adományoztunk

„Kárpátalja támogatása továbbra is kiemelten fontos számunkra: Magyaroszág minden konfliktus ellenére továbbra is segíti Ukrajnát egészségügyi felszereléssel.

Magyarország kormánya 50 db lélegeztetőgéppel segítette Ukrajnát a koronavírus-járvány elleni védekezésben – volt olvasható napokkal ezelőtt. A szállítmány az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi telephelyére érkezett, innen a szervezet munkatársai személyesen viszik el tíz megye negyvenhat kórházába. Az eseményen jelen volt Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet Jószolgálati Nagykövete és Anatolij Poloszkov, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás elnöke.

Január 28-án Magyarország 2 000 adag nyugat-európai gyártmányú veszettség elleni Verorab vakcinát adományozott az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetének. Azonban a z előző átadáshoz képest a szállítmány átadására ezúttal abszurd körülmények között, az ukrán–magyar határon, a Tisza-híd közepén, a két országot elválasztó vörös vonalon került sor – tájékoztatott a KISZó.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos rögtönzött sajtótájékoztatóján kiemelte, ugyan az ukrán nyelvű sajtóban sokat lehet arról olvasni, hogy Magyarország „átlépi a vörös vonalat”, most ez biztosan nem fog megtörténni, hisz ki van tiltva Ukrajnából és csak a választóvonalig van joga jönni.

A szállítmányt ukrán térfélre kísérő Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja is azt hangsúlyozta, hogy reméli, a jelen rendhagyó helyzet többé nem ismétlődik meg. Az ötéves immunizációs program keretében idén a tervek szerint további 300 millió forintnyi vakcinát adományoz Magyarország Ukrajnának. Bízik benne, mondta, a két ország közötti jelenlegi fagyos légkört felváltja egy konstruktív párbeszédet követő együttműködés.

A kárpátaljai részéről Petruska István, a megyei állami közigazgatás helyettes elnöke köszönte meg az értékes oltóanyag szállítmányt, melyet a régió egészségügyi intézményei között osztanak szét.


„Nem léptük át a vörös vonalat. Ma 22 millió forint értékű veszettség elleni oltóanyag-szállítmányt adtam át a záhonyi Tisza-hídon. Ugyan ki vagyok tiltva Ukrajnából, de Kárpátalja támogatása továbbra is kiemelten fontos számunkra” – közölte Grezsa István a Facebookon.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minketFacebook


Hasonló cikkek