Nem volt túl hangos a Sörfesztivál

70 ezer látogató, közel 100 féle sör és két színpadon harminc fellépő- ez a vasárnap befejeződött négynapos sörünnep mérlege. Schmidl Péterrel, a Miskolci Sörfesztivál ügyvezetőjével, röviddel zárás előtt beszélgettem.

 

Vona Ildikó: Egy kis összegzést szeretnék kérni a fesztiválról. Csütörtökön délelőtt megtörtént a zajszintmérés, de mennyire tudták betartani az előírásokat?

Schmidl Péter: Sikerült mindent a tervekhez és az engedélyekhez mérten végrehajtani. A hangerő és a zajszint egy visszatérő érzékeny téma. A szélviszonyok is befolyásolják sokszor, hogy mennyire hangos a zene. Idén nem érkezett hozzánk bejelentés a hangerő miatt. Ez a negyedik rendezvény a mi szervezésünkben, és én úgy látom, elfogadottá vált a városban. Most az időjárás nem igazán volt velünk, szombaton este 9 óra magasságában elkapott bennünket az eső, de a fellépőknek hála itt maradt a közönség. Sőt, talán tegnap volt a legjobb hangulat, annak ellenére, hogy az idő most volt a legrosszabb a négy alatt.

– Az eső befolyásolja a hangerőt?

– Igen. Másképp szól az egész, mert az eső lenyomja a hangerőt, tompítja a zenét. Egy órakor be is zártunk, pedig hajnali fél kettőig volt engedélyünk. Jött egy olyan erejű szél, amit úgy ítéltünk meg, hogy veszélyes lehet ekkora tömegnél, hiszen fák dőlhetnek ki. Épp az előbb történt egy ilyen eset: a kordont feldöntötte a szél és rázuhant egy autóra, ami megsérült.

–  A környéken élőktől érkezett valamilyen panasz?

– Nem. Egy olyan hívás volt a telefonomon, ami rejtett számról jött, arról pedig az a véleményem: aki eldugja a számát, azt nem kell komolyan venni.

– A szomszédos Buday József utca lakói aláírásgyűjtéssel tiltakoztak a fesztivál ellen. Tudom, hogy kaptak tiszteletjegyet.  Elfogadta valaki?

– Több mint húszan eljöttek az utcából. Az Önkormányzat eredeti tervei szerint házanként egy tiszteletjegy járt volna; én azt mondtam: adjunk négynapos bérletet és mindenki jöhessen a párjával. Ezek szerint működött. Úgy gondolom, aki eljött, azért olyan nagyon nem utálhat bennünket. Az információ rendkívül gyorsan terjed, aki azért jön, hogy panaszkodjon, az rögtön odamegy a biztonsági szolgálat embereihez. De nem volt ilyen.

– Ha valaki elment panaszt tenni, mennyi idő után tudják meg?

– Ha „házon belül” történik- tehát a mi területünkön-, akkor rögtön. Hogyha az Önkormányzathoz ment a panasz, akkor a város jegyzőjénél van, de hozzánk nem érkezett tőle visszajelzés. Rendbontás is csak a meccs után volt, néhány szurkoló bedöntötte elől a játszótérnél a kerítést, de ahhoz sem kellett a rendőrséget kihívni, a saját biztonsági embereink megoldották a helyzetet.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

A négy nap alatt folyamatosan mérték a zajszintet?

– Csütörtökön megtörtént a zajmérés a szomszédos utcákban, három különböző részen, amiről jegyzőkönyv is készült. Fent van a honlapunkon, bárki elolvashatja. Millei úr, a szakértő a hatályos jogszabályok, a mostani mérés számadatai és a koncertek időtartama alapján végzett egy korrekciószámítást, és úgy állapította meg a végső zajhatárt 69,6 decibelben. Bejöttünk a fesztivál területére és itt is készült egy számítás: a színpadtól a keverőpult 27 méterre van, ha ott kiad egy maximum 89,7 decibeles jelet, az mire kiér a környező utcákba, a megengedett határértéken belül lesz. Ezt tudták a technikusok és betartották. Vannak végfok-szabályzók, amiket beállítottunk. Ha a megengedett érték fölé megy, akkor a rendszer letilt úgy, hogy egyszerűen lecsapja az áramot, és abban a pillanatban vége van a bulinak.

– Mennyire elégedett, ha összegeznénk a fesztivált?

– Elégedett vagyok, a hangerő és a hangulat is megfelelően alakult. Két problémánk volt csupán: a magyar-román mérkőzés miatt pénteken elmaradt a közönség egy része, szombaton pedig az eső okozott némi gondot. Ha a fellépőket nézzük, úgy tűnik, sikerült vonzó programot összeállítani, mert hozták a kellő nézőszámot. Kísérletezünk minden évben, próbálunk rájönni, hogy mi a közízlés. A kisebbik színpadunk most a miskolciaké volt, ott helyi együttesek léptek fel, a nagyszínpadra pedig rendszerint olyan zenekarokat hívunk, akik megtöltik a teret, illetve a színpadot is látvánnyal. A mi rendezésünkben ez volt a negyedik Sörfesztivál, de már készülünk az ötödikre is.

 

Fotók: Illusztráció (Hooligans-koncert / Vona Ildikó fotója)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek