Női kézilabda-vb – Cél az olimpiai kvalifikáció

Avatar

A világbajnokság első hét helyének megszerzése a válogatott hivatalos célja, és ezzel az olimpiai selejtezőtornán való szereplés jogának kivívása – hangzott el a Magyar Kézilabda Szövetség hétfői, a vb-t megelőző sajtótájékoztatóján.

– Örülünk, hogy végre elkerültek minket a sérülések. Egy nagyon fiatal, de rendkívül motivált csapattal állunk neki a világbajnokságnak. 2016-ban, amikor megfogalmaztuk a célokat, egy teljesen más keret volt kialakulóban. Azóta többen már visszavonultak a válogatottól, vagy éppen anyai örömök elé néztek, ennek ellenére nem vagyok szomorú vagy csalódott, hiszen nagyon fiatal és tehetséges, jól motivált csapatunk van, amely képes arra, hogy az általunk kitűzött célokat elérje – mondta el a sajtótájékoztatón Pálinger Katalin, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke. – A junior válogatottból már jó pár játékos a felnőtt keret tagja, de azt el kell mondani, hogy egy junior torna teljesen más, mint egy felnőtt világverseny, ugyanakkor a jövőt tekintve nagyon fontos, hogy sok fiatal játékos szerepelhessen a felnőtt keretben. Ez a csapat a következő olimpiai ciklusra lesz igazán együtt és igazán érett. Ennek ellenére a hivatalos célkitűzés az első hét hely egyikének elérése, hiszen ez biztosítja a csapat számára az olimpiai kvalifikációs versenyen való részvételt. A lányok nagyon motiváltak, olimpián szeretnének szerepelni. A jelenlegi magyar válogatott gyorsabb és erősebb, sokat lépett előre az elmúlt három évben, nagyon közel vagyunk az élcsapatokhoz, ami nagyon bíztató a jövőre nézve. Egy olyan csapattal megyünk a vb-re, amely a németekkel egyetemben a legfiatalabb átlagéletkorú európai együttes a vb-mezőnyben, erre nagyon büszke vagyok, fiatal és tehetséges csapatunk van. Szeretném megemlíteni a klubok szerepét, hiszen nagyon fontos, hogy az MKSZ és az egyesületek együttműködése gördülékeny legyen, köszönöm megköszönni a kluboknak a pozitív hozzáállásukat, amit mutatnak a magyar válogatott irányába.

Azért dolgozunk évek óta, hogy készülhessünk az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, hiszen a célunk nem is lehet más, mint kijutni Kumamotón keresztül Tokióba – csatlakozott Pálinger Katalin szavaihoz Kim Rasmussen szövetségi kapitány. – A lehetőség adott, nagyon izgatottak vagyunk. Amikor 2016 nyarán átvettem a válogatott irányítását, akkor valószínűleg senki nem tudta volna megmondani, hogy ezzel a 18 játékossal fogjuk megvívni majd ezt a világbajnokságot, hiszen azóta nagyon sok minden változott. Nagyon szeretem ezt a csapatot, mindenkinek remek a hozzáállása és győzelemre törő attitűdöt képviselnek. Nagyon örülök annak, hogy Tomori Zsuzsanna kapitányságom óta először ott lesz egy világversenyen és természetesen Kovacsics Anikó csapatkapitányra és a többiekre is nagyon számítok. A vb-n a szerencse is döntő tényező lesz, reméljük, hogy szerencsés csillagállás alatt fogunk játszani a tornán. Az elvárások természetesen magasak, 2019-ben ugyan nem veszített a válogatott még mérkőzést, de nem is találkozott nagyon erős csapattal. Ami a tavalyi Európa-bajnokságot illeti, három góllal kaptunk ki Hollandiától, két góllal vertük Romániát, egy góllal vertük meg Németországot és magabiztosan győztük le Spanyolországot, utóbbi egy nagyon tökéletes mérkőzés volt, de egyáltalán nem biztos, hogy még egyszer ilyen könnyedén le tudjuk győzni a spanyolokat. A csoportbeosztásunkat illetően mindenki teljesen egyértelműnek gondolja, hogy a középdöntőbe jut a magyar válogatott, ehhez a román, a montenegrói és a spanyol válogatott közül legalább egyet meg kell előzni, illetve természetesen Kazahsztánt és Szenegált, de ki merné azt biztosra venni, hogy tízből tízszer legyőzzük a románokat, a montenegróiakat, vagy éppen a spanyolokat. A csapat elég erős akár ahhoz is, hogy az elődöntőbe jusson a vb-n, de bármi előfordulhat, legyünk reálisak, természetesen a továbbjutás és a minél jobb szereplés a cél. A csapat nagy előnye, hogy gyors és hatvan percen keresztül nyomás alatt tudja tartani az ellenfelet, ha okosak és fegyelmezettek leszünk, akkor nem lesz egyszerű legyőzni a magyar válogatottat, még akkor sem, ha éppen rossz napot fogunk ki.

Kovacsics Anikó: – Nagy lesz az időeltolódás, ami pozitívan és negatívan is kihathat a csapatra, sokan még nem voltak ilyen messze világversenyen, de ezért utazunk ki korábban. Mire elkezdődik a világbajnokság, már nem lesz problémánk az átállással. Örülök, hogy a vb-rajt előtt még részt veszünk egy felkészülési tornán Szöulban, így kicsit kiszakadhatunk itthonról és teljesen csak Japánra koncentrálhatunk. Nem tudom, hogy mikor volt legutóbb olyan, hogy ennyire várjak egy világversenyt, nagyon pozitívak a várakozásaink, mindenki szeme előtt az olimpia lebeg.

Tomori Zsuzsanna: – Mindig speciális egy ázsiai országban játszani, nekem egy kicsit más a tapasztalatom, ami az időeltolódás okozta átállást illeti. Valószínűleg még az újdonság ereje meglesz még az első héten, de nagy a kihívás, biztosan lesznek jobb és rosszabb periódusok, bár azt gondolom, hogy fiatal a csapat és gyorsan fog regenerálódni. Nagyon jó érzéseim vannak a világbajnoksággal kapcsolatban, mindenki jó formában van, így abban bízom, hogy simán továbbjutunk a csoportból. Kazahsztánnal játszunk az első mérkőzésen, így nem kell annyira stresszelni, tudunk egy kicsit nyugodtabban játszani, aztán pedig mérkőzésről-mérkőzésre egyre jobban bele fogunk lendülni. Két-három csapat emelkedik ki a vb-ról, de a többiek nagyon hasonló szinten vannak, mint mi, úgyhogy nagyon jó eredményre számítok.

A magyar női válogatott világbajnoki kerete:
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), KISS Éva (Győri Audi ETO), TRIFFA Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: FALUVÉGI Dorottya (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: KISS Nikoletta (Érd), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (DVSC Schaeffler)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓTH Gabriella (Érd), VÁMOS Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: SZABÓ Laura (Érd), PÁSZTOR Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Beáta
Kapusedző: BAKOS István

A Szöul Kupa programja (magyar idő szerint):
November 22., péntek:
8:10 Oroszország–Magyarország
10:00 Koreai köztársaság-Szerbia
November 23., szombat:
8:10 Szerbia-Oroszország
10:00 Koreai köztársaság–Magyarország
November 25., hétfő:
8:10 Magyarország–Szerbia
10:00 Koreai köztársaság-Oroszország

Női világbajnokság, 2019. november 30.-december 15., Japán
Csoportbeosztás:
A-csoport (Kumamoto): Kuba, Angola, Szlovénia, Norvégia, Hollandia, Szerbia
B-csoport (Yamaga/Kumamoto): Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Dánia, Franciaország, Németország
C-csoport (Yatsushiro/Kumamoto): Kazahsztán, Szenegál, Spanyolország, Magyarország, Románia, Montenegró
D-csoport (Kumamoto): Kongó, Argentína, Kína, Svédország, Oroszország, Japán
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései (magyar idő szerint):
November 30., szombat, 10:00: Magyarország-Kazahsztán (Tv: M4 Sport)
December 1., vasárnap, 10:00: Spanyolország-Magyarország (Tv: M4 Sport)
December 3., kedd, 7:00: Magyarország-Montenegró (Tv: M4 Sport)
December 4., szerda: 11:00: Magyarország-Szenegál (Tv: M4 Sport)
December 6. péntek, 11:00: Románia-Magyarország (Tv: M4 Sport)

A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában.

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon (Kumamoto): december 8., 10., 11.
Elődöntők, az 5. helyért, a 7. helyért (Kumamoto): december 13.
Döntő, a 3. helyért (Kumamoto): december 15.


Hasonló cikkek