Nosztalgiajárat Budapestről Miskolcra

Az InterCity-közlekedés 30 éves évfordulója alkalmából június 5-én és 6-án retró szerelvény jár Budapest és Miskolc között

A főváros és a borsodi megyeszékhely között 1991. júniusában indult el az első InterCity vonat. Az évfordulóra megemlékezve különleges utazásra invitálja az érdeklődőket a MÁV-START. A Keleti pályaudvarról 8:55-kor indul a Lillafüred InterCity (IC 1502), visszafelé pedig a Borsod InterCity (IC 1501) megy 19:34-kor Miskolcról. A helybiztosítást is tartalmazó jegy ára (egy útra) másodosztályra az indulás évére utalva 1991 forint, míg az első osztályúért 6. hó 2-ára emlékezve 602 forinttal kell többet fizetni.

Homolya Róbert ünnepi szavai a miskolci sajtótájékoztatón (Fotó: Vona Ildikó/PannonHírnök)

Új korszak nyitányát jelentette 1991. június másodika, amikor elindult Magyarországon az első InterCity járat Miskolc és Budapest között. Akkor még az 1 óra 47 perces menetidő szenzáció számba ment, nem csoda, hogy a szolgáltatás hamar népszerűvé vált.

A harmincéves évfordulóra emlékeztek Miskolcon 2021. június 5-én a Tiszai pályaudvaron, ahol egész hétvégén megtekinthető egy retró szerelvény, 30-40 éves kocsikkal és büfékocsival. A jubileumi eseményen részt vett Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Csöbör Katalin, Miskolc fideszes országgyűlési képviselője, valamint Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Homolya Róbert az ünnepi sajtótájékoztatón elmondta: az eltelt évtizedekben számos vonalon indultak el az IC-vonatok, napjainkban ez a távolsági vasúti szolgáltatás jelentős szereppel bír, naponta csaknem 250 IC-vonat jár az országban. Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt 30 évben az IC-kocsik több generációs fejlesztésen mentek keresztül.

A retró InterCity 1. osztályú kocsija Miskolcon (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A szombaton Miskolcra érkezett retró InterCity étkezőkocsija az esti visszaindulásig a Tiszai pályaudvar 1. vágányán áll és nyitva tart fogyasztás céljából, a 90-es évek távolsági járataira jellemző kínálattal várja az utazókat. A korabeli szerelvényeket megidézve, a vonatban az eredeti, első generációs, faburkolatos, bordó szövet huzatos, fülkés, másodosztályú kocsik mellett, első osztályként komfortkocsik is közlekednek.

Ugyanezen a hétvégén a Miskolc környéki vonalakon is a 90-es évek meghatározó járműtípusait felvonultató retró vonatok járnak. Azon utasok számára, akik több vonalon is szeretnének utazni a nosztalgiaszerelvényekkel, a 80-as vonal Miskolc-Nyékládháza szakaszán; a 89-es Nyékládháza-Tiszaújváros; a 90-es Miskolc-Hidasnémeti; a 92-es Miskolc-Ózd és a 94-es Miskolc-Tornanádaska vonalon június 5-én és 6-án 24 órás jegy váltható, amely a felsorolt vonalakra lesz érvényes. A napijegy ára mindössze 500 forint.

A retró InterCity büfékocsija (Fotó: Vona Ildikó/PannonHírnök)

A járványügyi korlátozások enyhítésével már nem kötelező az arcmaszk használata a szabadtéri peronokon a MÁV állomásain, azonban a vonatokon és a zárt utasforgalmi helyiségekben igen. Az étkezőkocsiban tartózkodni és fogyasztani csak a védettségi igazolvánnyal (vagy telefonos applikációval) rendelkező utasok és a felügyeletükkel ott tartózkodó 18. életévüket be nem töltött gyerekek tudnak.

Az InterCity-közlekedés 30. évfordulójának emlékére az első InterCity Ticket lapszám borítójával külön kiadású IC Magazinnal kedveskedik a vasúttársaság az utasoknak, melyben bemutatják az InterCity-hálózat történetét, jelenét, jövőjét.

Retró kínálat a büfékocsiban (Fotó: Vona Ildikó/PannonHírnök)

***

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Facebook

 

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek