Növényi Norbertet köszöntötték olimpiai bajnok társai, barátai

A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület szervezésében barátok, sporttársak és olimpiai bajnokok köszöntötték a hatvanadik születésnapját jövő hétfőn ünneplő Növényi Norbertet, aki az 1980-as moszkvai nyári játékokon nyert aranyérmet a kötöttfogású birkózók 90 kilogrammos súlycsoportjában.

“Mindig irigyeltem, és nemcsak én, hanem korosztályom fiataljai is, Norbi délceg termetét”

– kezdte beszédét Nébald György, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke. Az olimpiai aranyérmes kardívó úgy folytatta:

“aztán akkor is csodáltam, amikor olimpiai bajnokként felért a csúcsra, majd sportolói pályafutását követően filmszínészi sikereket ért el.”

Farkas Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára régi sztorikat elevenített fel.

“Ki ne emlékezne Norbi olimpiai győzelme utáni mozdulatsorára, ahogy hídba veti magát, majd puszit ad a bírónak.” A főtitkár kiemelte: “ennek az aranyörömnek a hatására sok kisgyermek kezdett el birkózni”.

Később az ünneplés során megelevenedett az a történet is, amikor Növényi Norbert az olimpiára készülve, a tatai edzőtáborban álmából felébresztve kétszáz fekvőtámaszt csinált, majd visszafeküdt és aludt tovább.

Növényi Norbert meghatottan beszélt arról, hogy “nagyon szeret másokat köszönteni, ünnepelni”,

de – mint mondta – ezúttal zavarban érezte magát.

“Egész életemben próbáltam úgy élni, hogy nagyokat álmodjak, és ezekről az álmokról ne mondjak le”

– árulta el az ünnepelt, majd elmesélte:

“tizenegy éves koromban leírtam, hogy olimpiai bajnok akarok lenni, és ennek megfelelően éltem”. “Mindig maximalista voltam

– hangsúlyozta Növényi, aki beszédét azzal zárta: a hatvan évet csak reggelente érzi, amikor felkel, és “be kell olajozódnia”.

 


Hasonló cikkek