Nyári egyetem – terítéken a kárpátaljai magyar média

Az ugocsai Tiszapéterfalva adott otthont az V. Kárpátaljai Nyári Egyetemnek, melynek 38 diák-résztvevője nem csupán egymással, hanem a társadalompolitika, a köz- és tudományos élet, a média képviselőivel is eszmét cserélhettek.

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) és a Momentum Doctorandus (MD) közös szervezésében zajló esemény megnyitóján Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára elmondta, a minisztérium feladata, hogy megalapozott jövőt biztosítson a felnövekvő értelmiség számára az anyaországban és külhonban egyaránt. Céljuk, hogy garantálják azokat az erőforrásokat, amelyek elősegítik a nemzet erősödését, a fiatal tehetségek fejlődését.

A továbbiakban sor került ifjúságpolitikai kerekasztalra, szakmai ismeretterjesztő előadásokra melyek tematikája igen széleskörű volt, íme néhány címszó: áltudomány, plágium, tudománykommunikáció.

A harmadik nap (augusztus 27) a médiáé volt. A résztvevők elsősorban a regionális magyar sajtó jelenének és jövőjének szenteltek kiemelt figyelmet.

A legfontosabb tendenciákat Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója ismertette, majd Darcsi Karolina, a Kárpátalja hetilap megbízott főszerkesztője, Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár igazgatója, Burszta Krisztina, a Kárpátalja.ma hírportál munkatársa, illetve Kovácsné Marton Erzsébet, a Kárpátinfo hetilap újságírója osztotta meg gondolatait. A téma széleskörű elemzése során szó esett a média szerepéről, a célközönségről, a fiatalok bevonzásáról, illetve a fejlődő online hírközlés mellett, a nyomtatott sajtó jövőjéről is.

A fejlődés a megmaradás, a siker kulcsa – emelte ki Dunda György. A lapigazgató szerint a kárpátaljai magyar sajtónak egyetlen esélye az előremenekülés.


Hasonló cikkek