Orosz külügyi szóvivő: veszélyes Washingtonnal tárgyalni

Az a tény, hogy az Egyesült Államokban nyilvánosságra hozták Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetésének tartalmát, megmutatta milyen veszélyes Washingtonnal tárgyalni; az ügy kihat majd az amerikaiak más országokkal folytatott kommunikációjára is

– jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap a Pervij Kanal orosz televíziónak nyilatkozva.

Zaharova szerint a kialakult helyzet megváltoztatja az államok és a vezetők közötti kapcsolattartás formáját. Úgy vélekedett, hogy a beszélgetés leiratának nyilvánosságra hozatala módosíthatja Zelenszkij hozzáállását az Egyesült Államokhoz.

Nagyon fontos leckének, fontos pillanatnak bizonyulhat ez egy igazi, szuverén Ukrajna létrejötte szempontjából” – fogalmazott az orosz szóvivő.

Trump és Zelenszkij július 25-i telefonbeszélgetésének tartalmát azt követően hozta nyilvánosságra a Fehér Ház, hogy egy egyelőre ismeretlen amerikai hírszerző feljelentést tett. Azt állította, hogy az amerikai elnök nyomást gyakorolt ukrán hivatali partnerére, hogy Kijev segítsen terhelő bizonyítékokat felhajtani Ukrajnában Joe Biden volt amerikai alelnökkel kapcsolatban, aki jelenleg a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsa. Biden egyik fia, Hunter egy ukrán gázvállalat igazgatótanácsának tagja volt, miközben apja meghatározó szereplője volt az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának.

Az amerikai Demokrata Párt a feljelentés nyomán vizsgálatot kezdeményezett annak megállapítására, hogy indokolt-e megkezdeni a Trump felmentését célzó eljárást. Miközben az ellenzéki erő szerint megalapozott volna az alkotmányos felelősségre vonás beindítása, addig az amerikai igazságügyi tárca a telefonbeszélgetés leiratában nem találta jelét a nyomásgyakorlásnak, és ilyesmi Zelenszkij szerint sem történt.

Az Egyesült Államokban kirobbant botránnyal kapcsolatban Washingtonban felvetették már a Trump és a Vlagyimir Putyin, Kijevben pedig a Zelenszkij és az orosz vezető közötti kommunikáció tartalmának nyilvánosságra hozását is.

Természetesen szeretnénk remélni, hogy kétoldalú viszonyunkban, amely amúgy is telis-tele van problémákkal, nagyon súlyosakkal, ilyen helyzetekig nem fogunk eljutni” – fogalmazott a Putyin és Trump közötti eszmecseréken elhangzottak kiteregetésének lehetőségével kapcsolatban Dmitrij Peszkov szóvivő pénteken Moszkvában.

Szergej Lavrov külügyminiszter szombaton az ENSZ-székházban megtartott sajtótájékoztatóján “illetlenségnek” minősítette Trump és Zelenszkij beszélgetésének nyilvánosságra hozatalát. Mint mondta, a diplomáciai illem feltételezi a bizalmasság, valamint az ilyen kérdésekben való egyeztetés bizonyos szintjét. Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy ebben a vonatkozásban a diplomaták státusáról rendelkező bécsi konvenció betűjéhez és szelleméhez kíván igazodni és ugyanezt ajánlotta a diplomáciai dokumentumok publikálásával kapcsolatban a médiának is.


Hasonló cikkek