Oroszország élesítené rakétavédelmi rendszerét Amerika ellen?

Oroszországnak nem lesz más választása, mint a válaszcsapásról áttérni az első csapás doktrínájára, ha az Amerikai Egyesült Államok az európai rakétatelepítés mellett dönt

– jelentette ki Viktor Jeszin orosz vezérezredes. Donald Trump amerikai elnök október 23-án jelentette be, hogy az USA ki akar lépni az INF-szerződésből, amelyre Moszkva gyors és hatékony ellenlépéseket helyezett kilátásba.

A közepes hatótávolságú nukleáris erők szerződését (INF) még Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet államfő, a kommunista párt főtitkára írta alá 1987. december 8-án Washingtonban. A felek 2013 óta a szerződés megsértésével vádolják egymást.

Viktor Jeszin 1994 és 1996 között volt a hadászati rakétaerők törzsének a főnöke, és katonai múltját tekintve releváns a reakciója az INF-szerződéssel kapcsolatban – mondta el Kálló József biztonságpolitikai szakértő.

Szerinte az orosz reakciók az USA nyilatkozataira mindig is érdekesek voltak, így a vezérezredes interjúja is tartalmaz meglepő kijelentéseket.

 

 


Az oroszok a 80-as évektől figyelnek

Az egyik ilyen az orosz válaszcsapás rendszer, amelyről eddig csak feltételezték, hogy valóban létezik. Az oroszok valószínűleg már a 80-as évek óta készenlétben állnak – Kálló József szerint egy automatizált és félautomatizált válaszcsapás rendszerrel.

Mint mondta, ez úgy működik, hogy abban a pillanatban, amikor Oroszország területét nukleáris támadás éri, a rendszer képes automatizált módon, emberi, politikai és katonai közbeavatkozás nélkül válaszcsapást végrehajtani – magyarázta Kálló József a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Mint mondta, a rendszert a nyugati terminológiában a „halott kéz” rendszerének vagy „koporsóból kinyúló kéz” rendszerének is nevezik. Megjegyezte, talán ez lehet az egyetlen „adu ász” Oroszország kezében, ugyanakkor a rendszer még a 80-as évek technikai adottságaira lett beállítva.

A szakértő szerint a korábbi hidegháborúban mindkét fél képes volt egymást elpusztítani, de a hadászati patthelyzet miatt egyik fél sem intézett támadást a másik ellen. Az orosz válaszcsapás rendszernek pedig ez a biztosítéka – tette hozzá.


Hasonló cikkek