Össztűz alatt a kárpátaljai magyarság

Tovább dagad az a megfélemlítési akció, mely Brenzovics László lakásán és a KMKSZ intézményeiben tartott házkutatással kezdődött.

A legújabb: vádirat készül Brenzovics Lászó, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke ellen, aki egyben a KMKSZ – Ukrajnai Magyar Párt vezetője is.

A hírt több ukrán hírportál is közölte. A zakarpattya.net.ua Olekszij Petrov interjújára hivatkozik, melyet a megyei állami közigazgatás elnöke az Ukrinformnak adott, s melyben többek között ez áll:

„ –Tanácskozást tartottam a jogvédőkkel – meg vannak arról győződve, hogy lesz gyanúsítás.

– Brenzovics László meggyanúsítására utal?

– Igen.”

Az ukrán médiában terjed az a hír is, hogy veszélyben van a KMKSZ–UMP igazságügyi minisztériumi bejegyzése. Ezzel kapcsolatban a KMKSZ elnöksége az alábbi nyilatkozatot tette közzé:

A KMKSZ, Ukrajna megalakulása óta, valamilyen formában minden választáson részt vett. Az 1992-es egyesületi törvény megfosztotta a társadalmi szervezeteket a választásokon való részvétel jogától még helyhatósági szinten is, s arra csak az országos politikai pártoknak biztosított jogot. 2005. február 17-én bejegyzésre került a „KMKSZ” – UMP párt.

A jelenlegi jogi szabályozás mellett a magyar párt felszámolása gyakorlatilag a kárpátaljai magyarság képviseletének teljes megszűnését jelentheti a jövőben.

Tekintettel arra, hogy az országban a 0,3%-ot sem elérő magyar közösségnek nem volt esélye elérni a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5%-os küszöböt, a párt országos listát nem állított, azonban az egyéni körzetekben indított jelölteket. Így a 2012-es október 28-i parlamenti választáson három jelöltet állított a párt: a 68-as körzetben Brenzovics Lászlót, a 69-es körzetben Gulácsy Gézát, a 73-as körzetben Kovács Miklóst. Ezek alapján a törvényben a parlamenti választáson való kötelező részvételre előirányzott 10 év 2022-ben jár le.

Következésképpen, amennyiben az igazságügy-minisztérium a törvény rendelkezései szerint jár el, ezt a kérdést csak két év múlva vetheti fel. Így a bejegyzés megszüntetésének kezdeményezéséről szóló, több médiumban tényként kezelt hír remélhetőleg csupán a magyarok ellen folyó médiahadjárat egy újabb állomásának tekinthető.


Hasonló cikkek