Ötödik alkalommal Határtalan Napok a miskolci teátrumban

Február 9-11. között a határon túli kultúráé lesz a főszerep a Miskolci Nemzeti Színházban. Nagyvárad 3 művészeti ága (színháza, képzőművészete, irodalma) mutatkozik be a borsodi megyeszékhelyen, a Határtalan Napok rendezvénysorozaton.

 

Jelenet a nagyváradiak Máli néni című előadásából
Jelenet a nagyváradiak Máli néni című előadásából

 

Az előzetesen meghirdetett programhoz képest történt egy kis változás. Molnár Júlia színművésznő balesete miatt elmarad a nagyváradi Szigligeti Színház produkciója, a február 10-én, pénteken 19 órára hirdetett Csiky Gergely: Buborékok című vígjáték. Helyette Füst Milán: Máli néni című komédiája kerül bemutatásra. A már megváltott jegyek érvényesek, vagy visszaválthatók a jegypénztárban. Megtartják viszont pénteken a Játékszínben a nagyváradi Szigligeti Színház és a Várad folyóirat közös produkcióját; a könnyed hangulatú előadásban mindenféle műfaj megtalálható, az összművészeti performansz témája pedig: Határon innen és turul.

A Szigligeti Társulat repertoárjából csütörtökön láthatja a közönség Székely Csaba: Bányavirág című tragikomédiáját a Játékszínben. A Nagyszínház nézőtéri társalgójában kiállítás nyílik Deák Árpád szobrászművész munkáiból.

Szombaton a Nagyvárad Táncegyüttes az Ütközések című táncjátékkal érkezik a Kamaraszínházba, a Liliput Társulat pedig a Játékszínben 1880-2020/Idő-óda/ címmel adja elő klipszínház, filmkoncert és digitális rituálé műfaji megnevezésű produkcióját. A nagyszínházi társalgóban kerül sor Vendégségben a Törzsasztal címmel a Várad folyóirat beszélgetéssorozatának különkiadására.

A 2013-ban útjára indított Határtalan Napok fesztivál meghatározó szerepet tölt be a magyarországi színházi és a határon túli magyar színházi élet közti kapcsolat fenntartásában, erősítésében. A Miskolci Nemzeti Színház feladatának tekinti, hogy egy jelentős összművészeti eseményt hozzon létre, és általa hídfő lehessen, mely összeköti a határon inneni és túli színházakat, városokat, magyarokat.

 

Szöveg: Vona Ildikó


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek