Porosenko: magyarul is megtanulok, ha hivatalban maradok

Olyan mondatot csikartunk ki az ukrán elnökből, amit magyarként még soha nem hallottunk ukrán politikustól – kezdi részletes beszámolóját a Válasz online.

Nem tudni, hogy Petro Porosenko utolsó elkeseredésben ment-e ennyire messzire, de az világos: nagyon nagy csodának kell történnie ahhoz, hogy négy nap múlva még ő legyen Ukrajna vezetője

Kijevben készült hangulat felmérés az elnökválasztás második fordulója előtt, itt hangzott el Porosenkótól ez az ígéret.

A portál, miként a pannonhirnok.com is arra volt kíváncsi, Porosenko – úgy is, mint az ukrán külpolitika legfőbb alakítója – újraválasztása esetén hogyan tervezi nyugvópontra juttatni az ukrán-magyar kapcsolatokat.

Az elnöktől kimerítő, háromperces választ kapott az említett portál, amiben elmondta, biztos abban, hogy Magyarország – ahogy a többi uniós állam – támogatni fogja csatlakozási tervüket, amit reális, hogy 2023-ban aláírjanak.

Szerinte az ukrajnai magyaroknak minden joguk megvan arra, hogy megtanuljanak magyarul (az oktatási törvény lényege pont az, hogy nem lesz meg minden joguk), ennek ellenére arra buzdítja őket, hogy tanuljanak meg ukránul is, járjanak ukrán iskolába és dolgozzanak ukrán cégeknél, amihez elengedhetetlen az – egyelőre hiányos – nyelvtudás. Példaként saját magát állította: Odessza közelében született, ahol jelentős bolgár kisebbség él, ezért tud valamennyit bolgárul, de románul is, hiszen éveket élt egy olyan városban, ahol jelentős román kisebbség lakik. Majd ledobta az ígéret-atomot, azzal, hogy:

„ha csak az abszolút alapszinten is, de megtanulok magyarul, ha nagyon kell”.

Forrás: valaszonline.hu


Hasonló cikkek