Pünkösdi néptánc- és fröccsfesztivál Borsodban

Hatodik alkalommal rendezték meg a Mezőcsát Népművészeti Egyesület által szervezett Pünkösdi Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztivált, melynek három település: Tiszakeszi, Mezőcsát és Szentistván adott otthont.

 

A pünkösdi hétvégén húsz együttes mutatkozott be. Szombaton Tiszakesziben kezdődött a háromnapos esemény, ahol helyi és vendégcsoportok adták elő hagyományőrző műsoraikat, majd vasárnap Mezőcsáton a gyermek néptáncosok szereplésével folytatódtak a programok. Szentistvánban került sor a gálaműsorra, ahol népi játszóház, kirakodóvásár és térzene is szórakoztatta a közönséget. Több magyar településről jöttek táncosok, sőt még határainkon túlról is: a Rozmaring Néptáncegyüttes Székelyudvarhelyről érkezett. A rendezvényt végül a Mezőcsát Népi Együttes produkciója zárta.

Boldogkőváralján a jó borok és Balassi Bálint költészete előtt tisztelegtek a hosszú hétvégén. Mindenki ismeri a neves költő Borivóknak való című versét (“Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje”), de kevesen tudják, hogy ezt Boldogkő várában írta. A költemény adta a Pünkösdi Bor- és Fröccsfesztivál ötletét, mely célja a borkultúra népszerűsítése. Neves borászok standjainál lehetett kitűnő borokat kóstolni, de széles gasztronómiai kínálat is fogadta a vendégeket. Az ízletes finomságokhoz többféle zenés programot kínáltak a szervezők: Charlie, a Message to Hendrix, valamint az Alma együttes koncertje mellett jazz dallamokat és magyar népzenét hallgathattak a látogatók.

 

Charlie, egyik korábbi koncertjén PTV Fotó: Vona Ildikó
Charlie, egyik korábbi koncertjén (PTV Fotó: Vona Ildikó)

Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek