Református templom és gyülekezeti otthon épülhet a Széchenyivárosban

 Kedd este mutatta be az Újkollégium Dísztermében a Kecskeméti Református Egyházközség a Széchenyivárosi Református Templom és Gyülekezeti Otthon terveit. A beruházás a Világ utcában indulhat majd el, ahol helyet kap többek között egy istentiszteleti tér valamint három közösségi tér is kisebb csoportok számára. A rendezvényen az önkormányzatot Engert Jakabné alpolgármester képviselte.

A Széchenyivárosban negyven éve, vagyis a lakótelep kiépülése óta vannak református istentiszteletek. A helyszín kezdetben a református temető sarkában lévő kis imaház volt, majd 2016. után a Planetárium és a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola aulája következett. Jelenleg is ezen a helyszínen gyűlik össze minden vasárnap a református gyülekezetrész.

A széchenyivárosi templomépítés első konkrét tervei 2008-ban készültek el. Az akkori javaslat szerint a Budai út és az Akadémia körút sarkára került volna a széchenyivárosi templom. A következő elképzelés 2015-ben a református temető Irinyi utcai bejáratához tette volna az új templomot. Később az egyházközség gondolkodott az egykori „Fogtechnika” épületében és a városrészben található több üres területben is, ám ezek a törekvések akkor nem hoztak sikert. A Világ utcában található volt pártház épülete 2018-ban került az egyházközség látóterébe. Az ingatlan akkor a magyar állam tulajdonában volt, a vagyonkezelői jogot pedig az önkormányzat gyakorolta. Kecskemét vezetése és képviselő testülete több fontos határozatával támogatta az egyházközség templomépítő szándékát. Eközben a Kecskeméti Református Egyházközség elnöksége hivatalosan kezdeményezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nél a jelzett ingatlan ingyenes tulajdonba adását. Ez a döntés végül 2020 szeptemberében született meg.

2021-ben az egyházközség tizenegy – köztük hét kecskeméti – építészt kért fel a leendő templom vázlat-terveinek elkészítésére. A kiválasztási eljárásban végül nyolc építész, illetve építészcsapat összesen tizennégy tervét ismerhette meg a Templomépítési Bíráló Bizottság. A tervezési munkák egészére – a Bizottság döntése alapján – az egyházközség Fialovszky Tamással, Bihari Ádámmal, Kenéz Gergellyel és Zengő-Marton Katával, az Építész Stúdió és a NaturARCH Stúdió Kft munkatársaival kötött szerződést.

Kedd este az Újkollégium Dísztermében már az egyházközség döntéshozóival többször egyeztetett, terveket mutatták be. A rendezvény kezdetén Kuti József, a Kecskeméti Református Egyházközség elnöklelkésze, a Templomépítési Bírál Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket, mint mondta a kecskeméti gyülekezet néhány éve hálózatos szerkezetűvé vált, vagyis több városrészben is működnek helyi közösségek és közülük a széchenyivárosi a legnagyobb.

A rendezvényen Kecskemét Főépítésze méltatta az elkészült terveket, amelyek mindegyike újszerű, szokatlan megoldásokat tükröz. Öveges László szerint egy modern épületnek meghökkentőnek, de érthetőnek is kell lennie. Mindez akkor sikerülhet jól, ha nem csak a jövőnek készül, hanem a mai kor embere számára is megérthető.

A Széchenyivárosi Református Templom és Gyülekezeti Otthon terveit bemutató esemény végén a résztvevők, kötetlen beszélgetés formájában tudhattak meg részleteket a tervezők elképzeléseiről.   – írja a Hiros.hu

 

Révhegyi Andrea


Hasonló cikkek