Regionális központtá válik a Borsodi sör bőcsi üzeme

A Borsodi Sörgyár tulajdonosa, a Molson-Coors söripari konszern regionális központtá alakítja a bőcsi üzemet, amelynek két, együttesen 12 millió eurós, azaz 3,7 milliárd forintos fejlesztéssel 2,5 millió hektoliterre növelik az éves kapacitását – jelentette be a Világgazdaságnak Vuleta Zsolt, a Borsodi ügyvezetője.

Úgy tudjuk, megerősítené kelet-közép-európai pozícióit a Borsodi amerikai-kanadai tulajdonosa. Érinti mindez a bőcsi üzemet?

Igen, a kapacitásbővítéssel és technológiafejlesztéssel járó tulajdonosi döntés értelmében a Borsodi Sörgyár a cégcsoport egyik regionális központjává válik: az anyacég ezentúl innen látja el a cseh és a horvát piacot a választékába tartozó egyes nemzetközi márkák dobozos változatával. A Molson-Coors oda invesztál, ahol úgy látja, megtérül a befektetés, ez a lépés elismerés a sörfőzőink és a vállalat valamennyi munkatársa teljesítményének.

Mikortól és mekkora összeget fektet be Bőcsön a tulajdonos?

Idén ősszel kezdődik meg a doboztöltő kapacitásunk fejlesztése, bővítése, amely majdnem nyolcmillió eurós beruházás, és a tervek szerint jövő év áprilisában már próbaüzemben működik, júniusra pedig elérheti a teljes kapacitást. Folyamatban van egy másik projekt is: tavaly kezdődött és több lépcsőben zajlik a palacktöltő gépsor modernizálása, így ezen a téren is innovatív technológia kerül a birtokunkba, mire befejeződik, itt is eléri a mintegy négymillió eurót a ráfordítás. Tehát a két, egyaránt a sörfejtési kapacitást növelő fejlesztés együttes értéke 12 millió euró, azaz mintegy 3,7 milliárd forint, általuk pedig 1,8 millió hektoliterről 2,5 millióra nő az éves kibocsátásunk. Ez 500 millió korsó sörnek felel meg.

A bővítés új állásokat is teremt?

Mintegy 10 százalékkal növeljük Bőcsön a mostani, 200 körüli létszámot, erre készülve no­vember 9-én toborzási nyílt napot tartunk a Borsodi Sörgyárban. De az új gyártósorral a meglévő állományra is új kihívások várnak az üzemi területen éppúgy, mint az irodai szinten. A termelés szervezésében és a logisztikai tevékenységben is magasabb sebességi fokozatba kell kapcsolni, elvégre rohamosan megnő a kimenő kamionok, országúti tankerek száma. Jövőre várhatóan akkor is megduplázzuk az exportot, ha csak júniustól működik teljes kapacitással az új rendszer. Most az épületgépészeti átalakításoknál tartunk, januárban pedig megérkezik az új gépsor, áprilisig összeszerelik, majd teszteljük.

Fotó: Vuleta Zsolt a Borsodi Sörgyár ügyvezetője

A folyamat előremutató, de nem okoz eleve súlyos gondokat a munkaerőhiány?

Valóban, a mostani beruházástól függetlenül sem könnyű laboránst, műszerészt, sörfőzőt, villanyszerelőt, karbantartót vagy éppen programozáshoz értő szakembert találni. A sörgyár folyamatosan kínál álláslehetőségeket, igyekszünk versenyképes ajánlattal magunkhoz vonzani és megtartani a legkiválóbb dolgozókat.

Prágával és Zágrábbal szemben milyen érvek szólhattak Bőcs mellett?

A termelés megbízhatóságán túl a gyár elhelyezkedése és a jó közlekedés is fontos szempont volt a döntés során. Közel van az autópálya és a vasút, a gyárnak saját vasútvonala van, szükség esetén zárt pályás áruszállítás is megoldható a későbbiekben. Míg a cseh vagy a horvát gyártóbázis városi környezetben, zsúfoltan beépítve fekszik, addig a bőcsi a község határában terül el, szabadabb alaprajzzal. Könnyebb az átalakítás, a meglévő gyártósorok mozgatását is vállalva építjük be az új gépsort.

A dobozos sörökön lesz tehát a fókusz, ami nem csoda, hiszen ma már ez a csomagolás uralja a piacot.

Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom csaknem 75 százalékát a dobozos sör fedi le a magyar piacon, és ez az utóbbi időben stabilizálódni látszik. A horvát vagy a cseh piacon a dobozos kiszerelés még nem éri el ezt az arányt, de az elmúlt években megfigyelhető tendenciák szerint dinamikusan növekszik.

Tavaly 10 százalékos növekedéssel ugrott 36,8 milliárd forintra az árbevételük. Idén milyen évet zárhatnak?

Bizakodásra ad okot a két számjegyű bővülés, a tavalyi év sikeres volt, de arra számítunk, hogy az idei is az lesz. A söripar értékesítési eredményeit nagymértékben meghatározza az időjárás. Idén a sörszezon már április végén, május elején megkezdődött a nyárias tavasszal, az utána következő hűvösebb, csapadékosabb júniust-júliust viszont a labdarúgó-világbajnokság sem kompenzálta, ellenben az időjárás kedvező őszi alakulása még adhat egy lökést az értékesítésnek. Összességében pozitívum, hogy a sörkategória erősödik, mégpedig a középkategóriától felfelé, az alsóbb kategóriás sörök rovására.

vg.hu


Hasonló cikkek