Rejtélyes fémből készült monolitot szúrtak ki az utah-i sivatag sziklái között

Múlt héten az utah-i sivatagban a helyi kanadai vadjuh állományt számláló csapat, helikopteréről egy misztikusnak tűnő ember alkotta tárgyat szúrt ki a sziklák között. A három méter magas fémoszlopot nem tudni milyen mélyen ásták a földbe, avagy milyen indíttatásból helyezték el.

Utah állam Közbiztonsági Hivatala nem tette közzé a monolit pontos helyét, és arra kérik az embereket ne is keressék. A sivatagnak egy igencsak nehezen megközelítő pontján van elhelyezve, és nem szeretnék ha emberek tűnnének el, vagy kerülnének bajba emiatt. A monolit viszonylag új lehet, a Google Earth 2013-2015 között készített felvételein még nyoma sincs, azonban 2016-ban már látható, amint egy nem élesen kivehető tárgy keskeny és hosszú árnyékot vet a földre, valamint hogy körülötte megritkították a bozótokat.

A legnagyobb kérdés azonban továbbra is az, hogy vajon ki és miért emelte az fémobjektumot. A internet népe máris különböző találgatásokba kezdett, sokak viccesen megjegyezték, hogy elképzelhetően Stanley Kubrick 2001 Űrodüsszeia filmjének egyik rajongó emelhette. Azonban mások művészibb indokot sejtenek a szobor értelmében, miszerint a 2011-ben elhunyt John McCracken minimalista szobrászművész lehet a készítője. Galériása David Zwirner hiszi, hogy ez az ő munkája, azonban Zwirner szóvivője már ellentmondásosabban nyilatkozott, miszerint a monolit egy hommage McCrackennek az egyik művész barátjától. Egy másik alkotó neve is felmerült, Petecia Le Fawnhawk neve, aki már több szobrát is installálta sivatagban, ő azonban cáfolta, hogy a fémszobor hozzá tartozna, habár elárulta gondolati szinten már felmerült benne, hogy titkon a sivatagban helyezné el egy munkáját.

A monolit most nagy érdeklődésnek örvend, sokan még sem szimpatizálnak az ötletével.  Egyrészt hatósági engedély nélkül illegálisan helyezték el, másrészt beleavatkozik a természetbe, rombolhatja a sziklákat, veszélyeztetheti az ott élő kanadai vadjuh állományt, így valószínűleg a tárgyat előbb-utóbb elszállítják.

 


Hasonló cikkek