Rendkívül erős parlagfű-veszélyre számíthatunk

Napjainkban a szénanátha, allergia szinte népbetegségnek számít. Ezért sokak számára igen kedvezőtlen az a hír, amely megerősíti, amit egyébként is tapasztalhattak: növekedett hazánkban a parlagfű pollenkoncentrációja az utóbbi években.

Az allergia bármely korban kialakulhat, akár egy parlagfűben gazdag területen való áthaladást követően is, az ott helyben jelentkező rendkívül magas pollenkoncentráció hatására, amely a szervezetet éri.

Nékám Kristóf allergológus az M1 reggeli műsorában konkrét szám adatokkal számolt be arról, hogy az utóbbi években mért maximum pollenszám köbméterenként 1600-1700-ra nőtt a korábbi 1000-1600-ról, ami igen erős koncentrációt jelent.

Ragweed-plant-294195

A parlagfű legerősebb szezonja általában augusztus közepétől szeptember végéig tart. Ebben az időszakban különösen fontos elővigyázatosnak lenni, különösen az érzékenyebbeknek, akiknél a tünetek könnyen asztmába is fordulhatnak. Érdemes figyelni az időjárás-előrejelzéseket is, mert az is hatással lehet a pollen-koncentrációra.

Nyomon követhetjük a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer grafikus megjelenítéseit is, ami szezon idején hetente frissül.

 Milyen tüneteket okozhat az allergia a légutakban?

Az allergiás reakciót a növények szabad szemmel nem látható virágporszemcséi okozzák, amiket a szél akár 400 km-es távolságba is elszállíthat.

A belélegzett pollenek aztán a légutak nyálkahártyáján megtapadva könnyezés, szemviszketést, akár rohamszerű tüsszögést, orrfolyást vagy dugulást (ezzel összefüggésben alvászavarokat) és szemviszketést okozhatnak. További tünetek lehetnek a szájpadlás és garat viszketése és a fülviszketés is.

1A51ED20000005DC-3096280-image-m-3_1432566006984

A leggyakoribb állandósuló tünetek:

• asztma,

• szénanátha,

• orrnyálkahártya duzzanat,

• kötőhártya-gyulladás,

• hörgőizom-görcs,

• légszomj, nehézlégzés.

Tehát, ha tehetjük, idejében készüljünk fel és erősítsük meg az immunrendszerünket a parlagfű – vagy éppen a többi allergiát okozó növény – támadásának kivédésére.

A cikk folytatásából hamarosan azt is megtudhatja, hogyan védheti ki a parlagfű támadását!

Képek forrásai:

http://cdn.images.express.co.uk/img/dynamic/11/590x/secondary/Ragweed-plant-294195.jpg

 


Hasonló cikkek