Rendőrök felügyelték a távolságtartást egy tatabányai iskolában

Január 23-án tartották meg országszerte a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgáját. A Tatabányai Árpád Gimnáziumba hatodikos és nyolcadikos diákok is várták a feladatsorokat.

Nagy körültekintéssel készültek fel a Tatabányai Árpád Gimnázium dolgozói, hogy a koronavírus-járvány alatt is biztonságosan vezényelhessék le a felvételit. A bejáratnál két rend­őr is segítette a diákokat, hogy betartsák a másfél méteres távolságot, valamint arra is ügyeltek, ne alakuljon ki tömörülés.

Először a nyolcadikosok mehettek be három oszlopban, majd amikor elfoglalták a helyüket a termekben, a hatodikosok következtek. Az épületbe érve hőmérsékletmérés következett, majd kézfertőtlenítőt kaptak a leendő gimnazisták. Továbbhaladva az iskola tanárai igazították el a fiatalokat, mindenkinek megmutatták, melyik terembe kell menni.

Kovács Miklós igazgató elmondta, a szokásos létszámnál valamivel többen jelentek meg az írásbelin, az iskola valamennyi oktatásra használt termében voltak diákok. Hozzátette, az egészségügyi szabályok szigorúan előírják, hogy a nagy tantermekben legfeljebb tíz tanuló lehet, a kisebbekben pedig arányosan kevesebb tanuló írt felvételit. Minden teremben volt kézfertőtlenítő, a mosdókat folyamatosan fertőtlenítették.

Az igazgató arról is beszélt, a hagyományos pótfelvételi csütörtökön lesz, amelyen az vehet részt igazolással, aki például megbetegedés miatt nem tudott eljönni. Az idei évben az Oktatási Hivatal úgy határozott, ezen felül is kijelöl egy pótnapot, tekintettel arra, hogy előfordulhatnak olyan családok, akik karanténba kerülnek a koronavírus miatt. Ez a rendhagyó alkalom február 5-én lesz, csak azoknak, akik igazolni tudják, hogy karanténban voltak

Az eredményeket a diákok a szüleikkel együtt is megnézhetik. Kovács Miklós elmondta, arra kérik a szülőket, inkább fotózzák le a dolgozatot és otthon mélyedjenek el benne. Ha valaki szeretne észrevételt tenni, azt a megtekintés utáni napig megteheti. A felvételi két részből áll: előbb 45 perces magyar nyelv és irodalom, majd egy szünet után 45 perces matematika-feladatsor várt a diákokra. Országszerte 535 helyszínen szervezték meg a vizsgákat, amely a korábbiaknál lényegesen magasabb szám. Erre a járványügyi kockázat csökkentése érdekében volt szükség. Az idei felvételire 75 ezer tanuló jelentkezett.

Forrás: kemma.hu

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek