Rendszeresen vérüket adják a megyeiek

„Adj vért, ments életet!” – szoktuk hallani és látni véradásra hívó kampányok, reklámok jelmondataként. Bár a vírushelyzetben csökkentek a véradások, Csongrád-Csanád megye jelenleg is élen jár az életmentésben.

November 27, a Véradók Napja. Idén ezt a napot kiemelve a Magyar Vöröskereszt partnerséget kötött a megyei önkormányzattal, hogy továbbra is együtt szervezzék a véradásokat a településeken. Az erről szóló nyilatkozatot Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke és Sasvári Krisztina, a Vöröskereszt megyei szervezetének vezetője írta alá még csütörtökön. Az alkalom kapcsán a vérellátásra hívták fel a figyelmet, s hangsúlyozták, hogy a vírushelyzetben különösen fontos a folyamatos utánpótlás.

Néhány statisztikai adattal is alátámasztható, miért éppen Csongrád-Csanád megyét választották az együttműködésre:

Országos szinten a népesség 4,5-5 százaléka ad vért évente, ez a megyében ennél több, 7 százalék. Szentes a legaktívabb, itt ugyanis a lakosság 10 százaléka nyújt rendszeresen kart véradáskor.

Remélik, hogy a partnerségnek köszönhetően még több véradó alkalmat szervezhetnek, s a veszélyhelyzet megszűnése után ösztönző rendezvényeket szeretnének lebonyolítani, hogy egyre többen erősíthessék a véradók táborát.

Csongrád-Csanád megye évek óta az első a hazai ranglistán, viszont idén Győr – Moson – Sopron megye is nagyszerű  teljesítményt nyújtott, ami természetesen jelentős változás.  De a programok hatására országos szinten is növekedést várnak.  Abban bíznak, hogy az emberek felelősségteljesen döntenek, és aki csak teheti, elmegy majd a véradásokat szorgalmazó eseményekre, megtéve egy lépést afelé, hogy életet mentsen.

Farkas Cs. Tekla

Forrás: delmagyar.hu
Kiemelt kép: illusztráció


Hasonló cikkek