Sapkát a gyerekekre!


Hazánkban az év legmelegebb időszaka általában július vége és augusztus eleje. Az idei időjárás azonban már most szélsőséges értékek felé közelít. A mai napra várható 33-37 fok közötti kánikulára való tekintettel, tizenegy megyére és a fővárosra másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Szenvednek az idősek, szenvednek a gyerekek. Levegőzni és mozogni fontos, de a veszélyes UV-értékekre is érdemes tekintettel lenni.

Ilyen időben a legjobb az árnyékban, a hűs szobában maradni. Ezt persze nem mindenki teheti meg, dolgozni kell menni, a napi ügyeinket el kell intézni. Napszemüveg nélkül, fedetlen fejjel sokáig senkinek nem ajánlatos a napon tartózkodni.

Védjük meg gyermekeiket a nap ártalmaitól!

Ha kisgyerekkel vagyunk otthon, akkor a babával együtt indulunk útnak. Csakhogy nem mindegy, hogy milyen napszakban és hogyan tesszük ezt. Sajnos egyáltalán nem ritka, hogy egész kicsi gyerekeket is sapka nélkül visznek a szüleik sétálni, sapka, napszemüveg, akár minden ruha nélkül. Pedig akármilyen meleg van, a baba bőrének is jobb, ha legalább egy vékony pelenkával letakarjuk. Különösen olyan magas UV-értékű napokon, mint amilyen ez a mai nap is.

Hogy miért olyan fontos a babák bőrének és szemének védelme? – Görgesse tovább a cikket és megtudja!

eumet

Az UV sugárzás rákkeltő, a bőr idő előtti öregedését okozhatja, és árt a szemnek is. A kisebbek ráadásul fokozott védelmet igényelnének, hiszen az ő bőrük vékonyabb és érzékenyebb, kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké. Azonnali problémát jelez, ha a bőrön csalánkiütések vagy ekcémás tünetek jelentkeznek a napfény hatására.

A gyermekek szeme is veszélyeztetett, mivel szemlencséjük még nem képes annyi UV sugárzás kiszűrésére, ezért a szem belseje- az ideghártya- még több károsító hatást szenved el. Ezért is fontos, hogy napsütésben gyermekünk rendszeresen viseljen napszemüveget. A szemünket érő káros hatás nem azonnal látható, hanem hosszú idő után alakul ki.

A babák bőrének védelme életet menthet

A gyermekek napon való rövidebb idejű tartózkodás alatt is sokkal könnyebben és hamarabb égnek le. A gyermekkorban szerzett leégések később is visszaüthetnek: a bőrünk nem felejt, “emlékszik” a korábban elszenvedett sugárterhelésekre és a gyerekkorban nap által okozott gyakori sérülés, leégés magasabb melanoma (bőrrák) előfordulást eredményezhet a későbbi élet során. Ezért is fontos a kicsiket fokozottan óvni a naptól és ruhával, sapkával, akár napszemüveggel védeni őket a káros sugárzásoktól, sűrűn bekenni őket magas faktorszámú napozókrémmel.

Lehetőség szerint ne is menjünk a kicsikkel az utcára vagy a játszótérre 11 és 15 óra között. Ilyenkor még az árnyékban játszani is veszélyes lehet. Ráadásul ezen időszakon kívül is leéghet a babánk, ha sokat tartózkodunk vele víz mellett vagy akár csak a homokozóban. A homok és a víz visszaveri a napsugarakat és növeli az UV sugárzás erősségét. Figyeljünk arra is, hogy borús időben is magas lehet az UV sugárzás szintje!

Egy szülőnek semmi nem lehet fontosabb gyermeke egészségénél. Legyünk hát körültekintőek!

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSAINK:

Tippek kánikula idejére

Gyerekkel a Napon – csakis hibátlanul felvértezve!

Humánmeteo: extrém erős UV-sugárzás

képek forrása:

MTI, eumet.hu, idokep.hu

 szöveg forrásai:
MTI, http://www.meteoline.hu, http://www.napsugarzas.hu


Hasonló cikkek