Szakmai napot tartottak az 50 éves lajosmizsei Tanyamúzeumban

Idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját a lajosmizsei Tanyamúzeum. A jubileumra készülve szakmai napot rendeztek a múzeum munkatársai, ahol visszaemlékeztek a kezdetekre és a jövőbeli tervekről is szóltak az előadók.

Lajosmizse Szakmai napot tartott a lajosmizsei Tanyamúzeum fennállásának 50 éves jubileuma alkalmából.

A szakmai napon Clos Enikő gyűjteményvezető üdvözölte a jelenlévőket, majd Basky András, Lajosmizse polgármestere mondott köszöntőt. Beszédében a múzeum értékeit hangsúlyozta és kiemelte, hogy a rengeteg munka gyümölcse a múzeum mai állapota és az az érdeklődés, amit iránta tanúsítanak az emberek. A jubileum alkalmából a polgármester díszoklevelet adott át  dr. Kőrösi Andreának, a fenntartó Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgató-helyettesének és dr. Bárth János néprajzkutató-muzeológusnak, aki a gyűjtemény létrehozásában vállalt kiemelkedő szerepet.

Kőrösi Andrea előadásában elmondta, hogy annak idején mintegy 30 ilyen jellegű tagintézményt alapítottak, ma már csak három működik közülük, köztük az 1972-ben megnyitott lajosmizseivel. Az elmúlt évtizedekben komoly erőket fordítottak a múzeum megóvására: megújították a falak tapasztását, festését, lecserélték a nádtetőzetet, az összes műtárgyat restauráltatták és bevezették a vizet, ami jól jön a foglalkozások megtartásához. Elmondta, hogy az utóbbi 10-12 év fellendülést jelent a múzeum életében és a munkatársak mindent elkövetnek, színes programok várják a betérőket és visszavágyjon az, aki egyszer betette a lábát a különleges helyre.

A jövőről szólva elárulta:

szeretnének egy foglalkoztató épületet létrehozni a hátsó udvarrészen, az úgynevezett szérűn.

A meglévő tanya arculatába simuló leendő új épület kényelmes teret kínálhat majd a foglalkozások megtartására. Ennek már megvannak a kiviteli tervei, jelenleg a forrást keresik a megvalósításhoz. Ha ez sikerül, akkor egy önálló gyűjtemény, látványtár és múzeumpedagógia foglalkoztató tér, valamint egy kis könyvtár is létesül, internet szolgáltatással.

Az 50 éves évforduló szellemében az anyaintézménnyel közösen megszervezve augusztusban nyílik egy új kültéri kiállítás Tanyavilág Petőfi korában címmel, amiben a kor tanyasi életét mutatják majd be. Ez némileg eltér a jelenlegi állandó kiállítástól, és várhatóan évekig látogatható marad. Ehhez várják a környékbeliek fényképanyagát, amit a múzeum honlapján láthatóvá tesz mindenki számára. Mindezek mellett folyamatosak a megszokott múzeumpedagógiai programok is.

A Tanyamúzeum születésénél bábáskodó Bárth János a múzeum létrehozásának körülményeire emlékezett vissza előadásában.

A szakmai napon előadást tartott még Horváth Sándor közösségszervező a helyi identitás erősítését célzó projektről, majd pajtaestet tartottak Korsós László előadásával. Péntektől szombatig pedig tárlatvezetés várja a betérőket, ahol az elmúlt hét év kiállítóinak kiállítását is megtekintheti a közönség.

Forrás BAON.hu

Révhegyi Andrea

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek