Szeged: kutatók vizsgálják a parlagfű jótékony hatásait

A parlagfű világszerte millióknak okoz bosszúságot. Hazánkban is zajlik célzott irtása, de mindeközben vannak, akik jótékony hatásáról sem feledkeznek meg

Régen, a népi gyógyászatban betegségek megelőzésére használták a parlagfüvet, teaként és borogatásként. Mára viszont az egyik legtöbbet átkozott és irtott növényünk. Ám most szegedi kutatók vizsgálják, hogyan lehetne bevonni és az orvostudomány használatára fordítani a parlagfű különböző anyagait. Egyes meggyőződések szerint akár még a rákot is kezelhetnék vele, és már most használják tablettaként allergiacsillapításra.

Ma már állatkísérletek és egyéb kutatások vannak folyamatban, amik azt igazolják, hogy még hosszú munka áll a kutatók előtt.

Jelenleg azon dolgozunk, hogy kiszűrjük a parlagfűből azokat az anyagokat, amelyeknek gyulladáscsökkentő illetve sejtmérgező hatásuk van. Abban az esetben, ha megtalálnánk ezeket, akkor az orvostudományban akár célirányosan pusztíthatnánk el velük bizonyos daganatsejteket, és csökkenthetnénk különböző gyulladásokat úgy, hogy közben a normál emberi sejteket nem roncsolnánk. Ha ezek a kutatások sikerrel járnak, a sokaknak bosszúságot okozó parlagfű akár a gyógyászatilag is hasznosítható növénnyé válhat – olvashatók Dr. Csupor Dezső, egyetemi docens szavai az SZTE weboldalán.

Még az is lehetséges, hogy a jövőben lekerül a növény a hazai tiltólistáról.

Farkas Cs. Tekla

Hazai Tükör | PannonHírnök

Facebook


Hasonló cikkek