Székely Csaba tarolt a Pécsi országos Színházi találkozón

Hatalmas közönségsiker a 2019-es POSZT-on! A Székely Csaba által írt és Sebestyén Aba által rendezett 10 összesen négy díjat hozott el a Pécsi Országos Színházak Találkozójáról, ami kiemelkedő sikert fémjelez!

A 10 elhozta a Legjobb rendezés díját (Sebestyén Aba), a Legjobb színházi zene díját (Cári Tibor), a Legjobb női alakításért járó díjat (Sodró Eliza), valamint a Közönség-díjat is ez az előadás kapta.

Székely Csaba drámái közül nem a 10 az első, amely szerepel a versenyprogramban. 2012-ben a Bányavirág c. előadás is bekerült, szintén Sebestyén Aba rendezésében. A Bányavirág 2012-ben elnyerte a Legjobb előadás díját, valamint a MASZK Országos Színészegyesület színész zsűri díjai közül a Legjobb férfi alakításért járót is.

Vajon hány ember életében okoztunk eddig maradandó károsodást? Hiszen öntudatlanul is hatással vagyunk egymásra. Képesek vagyunk mások által változni és másokon változtatni. Mások által befolyásolva hozunk döntéseket nap mint nap, másokkal együtt megélt élményeink befolyásolják gondolkodásunkat, egész életünkben különböző kapcsolataink hálójában létezünk. De akkor mégis miért ennyire elementáris élményünk a magány?

A Bánya-trilógiával híressé vált erdélyi drámaíró, Székely Csaba legújabb színdarabját a tízparancsolat ihlette, amelyet a Radnóti Színházban láthat először a közönség. A 10 tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy – akárcsak egy bűnügyi sorozatban –, fokozatosan bomlanak ki egymáshoz fűződő viszonyaik, lassan tárulnak fel egymás sorsát keresztező életútjaik. Mind a tízen megszegik a bibliai parancsolatokat, elkövetnek valamilyen bűnt. De vajon mindenki bűnös, aki bűnt követ el? Székely Csabát sokan a „magyar Martin McDonaghként” emlegetik, és ebben a művében sem hazudtolja meg önmagát: a súlyos kérdéseket a rá jellemző fekete humorral ragadja meg, tragikus és groteszk helyzeteket vonultatva fel.

 


Székely Csaba drámaíróként először 2011-ben, a POSZT Nyílt Fórum programjában tűnt fel, ahol Bányavirág című színdarabjáért a Színházi Dramaturgok Céhe neki ítélte oda a Vilmos-díjat. Pályája azóta töretlenül ível felfelé. Darabjait számos magyar színház bemutatta, ő pedig háromszor nyerte el a Színikritikusok díját a legjobb új magyar drámáért.”

forrás: Radnóti


Hasonló cikkek