Szépül a zoboralji magyarság új „otthona”

Jól haladnak a felújítási munkálatok az új, szépülő pogrányi tájház körül. Megtörtént a tájházon belül készülő rendezvényközpont előkészítése is. Ha minden jól megy, augusztus végén átadásra kerül és a szórványvidék magyarságának szolgálatába áll a pogrányi tájház és rendezvényközpont.

A szórványban élő magyarság, a zoboralji kulturális élet központi bázisa lehet majd az éppen felújítás alatt áló, új pogrányi tájház. A Csemadok Nyitrai Területi Választmánya a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával vásárolt ingatlant a Zoboralja egyik központi településén, Pogrányban.

A zoboralji faluban volt már egy tájház, azonban azt a tavalyi év folyamán az ingatlan tulajdonosa eladta, ekkor kezdtek az illetékesek új helyet keresni a néprajzi örökséget bemutató dolgok elhelyezésére. Az új tájház már nemcsak bemutató tér lesz, hanem egy rendezvényközpont, könyvtár és közösséget összefogó terület is. A nagyterem előkészítése is megtörtént, két szobát nyitottak össze, hogy legyen egy előadóterem, ahol táncházakat, találkozókat, próbákat is lehet majd tartani.

Bútorfelajánlásokat és egyéb régi tárgy felajánlásokat is kaptak, mint például egy asztalágyat, mely nappal étkezőasztalként szolgáló bútor, ezt lehetett széthúzni, ággyá alakítani. Sok gyermek 2-3 éves korától egészen 8-9 éves koráig aludt ilyen ágyban testvéreivel együtt. A Zoboralja több településén ismert volt ez a bútordarab. Más felvidéki régiókban még nem találkoztunk hasonló néprajzi örökséggel.

Hiánycikknek számított a konyhakredenc is, azonban Tóth Józsefnek köszönhetően, aki a felújítást is vezeti, már kredenc is van. Szerencsére az emberek nem kidobják „megunt” könyveiket, hanem felajánlották azt a választmánynak.

Jó látni, hogy a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága által megítélt támogatás, amelyet a Bethlen Gábor Alapon keresztül kapott meg a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya teljesíti a zoboralji magyarság álmait, lesz egy olyan központ, ahova bármikor, bárki betérhet.

A pogrányi tájház felújítási projektjének augusztus végéig be kell fejeződnie, a nyár végén már szeretnék átadni, a köz rendelkezésére bocsájtani.

Kövessen minket: Facebook

Külhon| Pannon Hírnök

Forrás: ma7.sk

Fotó: Horváth Szomolai Andrea


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek