Színházi bemutatók Miskolcon

Nagy sikere lett a Toscának, amit Kesselyák Gergely rendezésében tekinthetett meg a közönség a múlt hétvégén. A napokban két újabb premierre kerül sor, erről tartottak sajtótájékoztatót az alkotók.

Csehov Ványa bácsiját október 2-ától láthatják a nézők a Játékszínben. A két főszereplő, Czakó Julianna (Jelena Andrejevna) és Simon Zoltán (Szerebrjakov) izgalmas kalandnak nevezte az előadást, melynek külön érdekessége, hogy a figurákat fiatal színészek személyesítik meg, a történet pedig a 60-as, 70-es években játszódik. Szőcs Artur rendező így fogalmazott: „Meggyőződésem, hogy az életben a legnagyobb segítségünk, mankónk a humor. Ezért alapvetően a humorforrásokból indultunk ki az előadásban, amit erőltetni sem kellett, hiszen Csehov fantasztikusan megírta a darabot. És abban bízunk, hogy bár a néző végig nevet az előadáson, a végén mégis mindenki elgondolkodik majd, hiszen tragikus sorsokat ismerhetünk meg és mindez akár velünk is megtörténhet.”

 

A nagy Romulus sajtótájékoztató: (b-j) Keszég László, Nádasy Erika, Fandl Ferenc PTV fotó: Vona Ildikó
A nagy Romulus sajtótájékoztató: (b-j) Keszég László, Nádasy Erika, Fandl Ferenc
(PTV fotó: Vona Ildikó)

 

Friedrich Dürrenmatt: A nagy Romulus című komédiáját október 9-én mutatják be a Nagyszínházban. A szerző a Nyugatrómai Birodalom bukásának okait, a hatalommal bíró ember felelősségét kutatja, és az utolsó római császár, Romulus Augustus történetén keresztül fogalmazza meg a darabban: a történelem és a politikai viszonyrendszerek periodikusan ismétlődnek.

A sajtótájékoztatón Fandl Ferenc (Romulus császár) és Nádasy Erika (Julia császárné) humoros formában osztották meg a szerepükhöz kapcsolódó gondolatait, érzéseit. Keszég László rendező pedig így vallott az előadásról és a műről: „Vastag szatíra, ami egyértelműen a 20-21. század problémáira reflektál azzal, hogy a távoli múltba helyezi a történetet, és az irónia fegyverét hívja segítségül. Ez egy nagyon erősen verbális darab, rengeteg szóviccel dolgozik. A humor mellett azonban el is gondolkodtat. A viszonyok, amelyek között a nagypolitikát alakító alakok megjelennek, teljesen olyanok, mint a mai világban. Ettől függetlenül nem célunk az aktuálpolitikát belevonni az előadásba. Az én célom az, hogy észrevegyük magunkat a darabban.”


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek