Szokások, amelyek megakadályozzák, hogy boldog legyél

A boldogság fogalmát nehéz lenne pontosan meghatározni, hiszen, mint az érzések általban, a boldogság is mindenkinek mást jelent. Vannak azonban szokások, amelyek minden embert egyformán megakadályoznak a saját boldogsága elérésében. Nézzük, melyek ezek. 

Amíg folyton azon aggódsz, hogy mit gondolnak rólad mások, addig nem lehetsz maradéktalanul boldog. Fizikai képtelenség mindenkinek megfelelni, de szerencsére erre nincs is szükség. Az egyetlen ember, akinek elszámolással tartozol és akinek meg kell felelned, az te magad vagy.

Ha hajlamos vagy sötéten látni a dolgokat, nehéz lesz elérned a boldogság állapotát. De próbáld csak ki az ellenkezőjét! Ahelyett, hogy mindenben a rosszat keresnéd, vedd észre az élet apró örömeit. Hiszen még a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetekből is van kiút, és még a legrosszabb dologban is meg lehet találni a parányi jót.

Maximalista vagy? Tegyél ellene! Senki sem tökéletes, ahogy te sem vagy az, és a dolgok sem azok körülötted. Ha mindig és mindenben a tökéletességre törekszel, nem marad energiád a pozitív érzelmek megélésére. Fogadd el, hogy senki és semmi nem tökéletes, és ha valami sokadszorra sem sikerül, próbálj ki valami mást, hogy legyen sikerélményed.

Ha gyakran rágódsz a múlton, vagy éppen sűrűn előfordul, hogy a jövő miatt aggódsz, nem marad időd a boldogságra, ami viszont csak a jelenben elérhető. A múlton való tépelődés, vagy a jövőtől való félelem helyett koncentrálj a most pillanatára. A múltat nem tudod megváltoztatni, a jövőd azonban itt keződik, a jelenben. Ahelyett, hogy az energiáidat negatív érzelmekre pazarolnád, fordítsd azokat a jelened megélésére és a jövőd építésére.

Ritkán mosolyogsz, és akkor sem szívből? Kár. Tudtad, hogy a mosoly amellett, hogy megfiatalít és vonzó külsőt kölcsönöz, még bizalmat is ébreszt? Ezen kívül a mosoly ragadós: mosolyogj az emberekre, tedd szebbé a napjukat, és meglátod, sokan visszamosolyognak majd rád, ami pedig a te napodat teszi szebbé.


Hasonló cikkek