Tanúhegyország – őszi kirándulás a Balaton-felvidék tájain

A forró nyári hónapokban a Balaton körül pezseg az élet, azonban az ősz beköszöntével is van miért ide ellátogatni. A legnagyobb magyar tótól északra esik hazánk egyik legszebb tája, a Bakonyvidék. Az itt található Balaton-felvidéki Nemzeti Park hivatott megőrizni a középhegység csodás természeti értékeit. Az országos kéktúra útvonala sem véletlenül vezet végig az enyhén mediterrán mikroklímájú tájon, a Káli- és a Tapolcai-medence egykor aktív vulkanizmussal jellemzett vidékén, és érinti ezeket a csodás, ma már ősszel a sárga, a barna, a narancs és a vörös színeiben pompázó erdővel és lejtőin üdítő, enyhén savas bort termő szőlővel borította kiemelkedéseket.

Sorrendben a Badacsony, a Tóti-hegy, a Gulács, a Szent György-hegy és a szigligeti Várhegy veszi körbe a Tapolcai-medencét, tőle keletre fekszik a Káli-medence, és annak peremén áll az egykori vulkáni kürtő, a Hegyestű.

Panoráma a Szent György-hegyről – fotó: Posza Róbert

Akár autóval, akár két keréken vagy két lábon szeljük át a medencéket, elakad majd a szavunk a természet szépségétől, az itteni kis települések nyugalmától, a helyiek kedvességétől és vendégszeretetétől.

Rengeteg programlehetőség és látnivaló várja a kíváncsi, szabadidejét aktívan tölteni kívánó utazót. Másszuk meg a Badacsony hegyét és tekintsünk körbe a 360°-os panorámát kínáló kilátó tetejéről, járjuk végig akár gyalogosan, akár két keréken az egykor Rockenbauer Pál magyar természetfilmes által is taposott kéktúra egy szakaszát, fogyasszunk frissítő fehérbort a Szent György-hegyi Nyári pincészet teraszán és csodáljuk a kilátást a Balatonra, nézzük meg a Szigligetei várat és az ott berendezett történeti kiállítást, a panorámát a Tapolcai-medencére, kóstoljuk végig a Káptalantótin vasárnaponként rendezett Liliomkert termelői piac finomságait – házi készítésű kolbászok, sajtok, lekvárok és mézek, sütemények, friss zöldségek és gyümölcsök várják az ízlelőbimbóit kényeztetni kívánó látogatót.

Szigligeti vár – fotó: Hofmeiszter Dorottya

Október-november tájékán a Balaton vize már túl hideg a csobbanáshoz, azonban ilyenkor is érdemes lesétálni a partra, elmerülni legnagyobb tavunk falevelek ezer színét visszatükröző látványában és egy kicsit gondolatainkba mélyedni. Tapolca és a Tapolcai-tavasbarlang, a balatonedericsi Csodabogyós-barlang, a Hegyestű Geológiai Bemutatóhegy is néhány kilométeren belül várja az érdeklődőket, és még sorolhatnám a látnivalókat. A Bakonyvidék ősszel is megér legalább egy hosszú hétvégét, ahonnan feltöltődve, sok-sok élménnyel térünk majd haza.

Hofmeiszter Dorottya

Kiemelt kép: Mészáros András


Hasonló cikkek