Teljesen átalakulhat a magyar felsőoktatás?

Rá sem fogunk ismerni, annyira modern és új lesz.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére fontos mérföldkőhöz érkezett a Gazdaság-újraindítási akcióterv több mint 1500 milliárd forintos felsőoktatási fejlesztési forrásainak felhasználása. Az intézmények csütörtöktől érhetik el a tervezést elősegítő felhívást – jelentette be Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

A minisztérium közleményében az államtitkár hangsúlyozta: a 2021-ben induló pályázati lehetőségekkel a magyar felsőoktatás soha nem látott mértékű fejlesztés előtt áll. A kormány a magyar fiatalok színvonalas képzése érdekében minden támogatást megad az egyetemek megújításához.

A gazdaság újraindítását szolgáló akcióterv legnagyobb nyertese a felsőoktatás, amelynek korszerűsítésére, versenyképességének javítására mindeddig példátlan fejlesztési program indul Magyarországon. 2021 és 2026 között négyszer annyi forrás áll rendelkezésre a felsőoktatási intézmények számára, mint az előző uniós ciklusban.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) honlapján érhető el a „Felsőoktatási intézmények infrastrukturális, szervezeti és oktatásfejlesztési reformja” című felhívás. Az első fázisban felsőoktatási projektterveket vár véleményezésre a hivatal. A felhívás célja az intézményi felkészülés támogatása a 955 milliárd forintos indikatív keretösszegű pályázathoz, a fejlesztési javaslatok előzetes szakmai értékelésén keresztül. A támogató szakmai vélemény a későbbi benyújtás előfeltétele – jelezte közleményében az ITM.

A felsőoktatási intézmények fejlesztésére szánt 1509 milliárd forintból a tervek szerint 955 milliárd forint jut a felsőoktatás infrastrukturális, szervezeti és oktatásfejlesztési reformjának támogatására. 382 milliárd forint a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laboratóriumok létrehozását, 172 milliárd forint pedig a szakképzés, felnőttképzés és felsőoktatás képzéseinek megújítását és összhangjának megerősítését ösztönzi majd.

Bódis József hangsúlyozta, hogy a közel ezermilliárd forintos pályázati lehetőségre minden felsőoktatási intézmény figyelmét felhívták, hogy a történelmi léptékű fejlesztési lehetőséggel minél többen élhessenek. A beruházások esélyt teremtenek arra, hogy a gazdasági növekedés hajtóereje a következő évtizedben a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás legyen, Magyarország regionális tudásközponttá váljon – mutatott rá az államtitkár.

 

Gazdaság | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook

(Felvételi előkészítő)


Hasonló cikkek