Telkes: A Vörös proletárra mindig vannak vevők

A tatabányai Telkes Gép Kft.-nél tél közepén is tele vannak a raktárak és az udvar használt gépekkel. Hozzák és javítás, átalakítás után viszik őket, gyakran külföldre. A tulajdonos-ügyvezető Telkes Andrással beszélgetett a Kemma.

A járvány két nagy hulláma idején az jelentette a legnagyobb gondot, hogy a külföldi vevőjelöltek érkezése bizonytalan volt a Telkes Gép tatabányai telephelyére, vagy éppen máshová, ahol a kiszemelt gépek új gazdájukra várnak.

„Ékes példa erre egy ásványőrlő golyós malmunk, amely jelenleg Pilisvörösváron van”– mondja a használt gépek szakértője. „A moldáviai ügyfelünkkel hosszan leveleztünk a részletekről, de a vásárlás előtt mindenképpen látni szeretné. Hívjuk, várjuk, de nem mer nekiindulni. Ha pontot tennénk ennek a végére, az durván 270 ezer eurót jelentene, amiből természetesen újra régi gépeket vásárolnánk.”

Telkes András (balra) és Kutenics József, a szállítószalagok kiváló szakértője

Telkes András (balra) és Kutenics József, a szállítószalagok kiváló szakértője
Fotó: Dallos István / 24 Óra

Már hosszú évek óta nem keresgéli az eladókat Telkes András és összeszokott csapata. Értesítik a nagy multik a fővárostól Dunaújvároson át Tatáig, ha már nincsen szükségük egy vagy több gépre. „Sokan tudják, hogy fegyelmezettek vagyunk és szorgalmasak. Sok saját eszközünk van, amit viszünk a leszereléshez, elszállításhoz. A vétel gyorsan megy, az eladás gyakran jóval lassabban, főleg járvány idején” – magyarázza.

„A weblapunkon most is több mint 1000 különféle gép található, de legalább ennyi nincs ott. A 2021-es év egyik fő feladata, hogy a már raktáron lévő tételek feldolgozása felgyorsuljon. Ezért vettünk fel egy kollégát, aki fotóz, videókat készít, sok új tételt tölt fel. Érdekesség, hogy nagyon idős, ráadásul hiányos berendezések is »eladósorba« kerülhetnek” – teszi hozzá.

Híre van még a Vörös Proletárnak

Szóba kerül a szocialista világra utaló szovjet Vörös proletár esztergagép, arra mindig van vevő. Ez egy olyan egyetemes eszterga, amelyet sokszor csúcstechnológiával felszerelt műhelyben is tartanak, kiegészítő feladatokra. Javító-karbantartó műhelyben pedig feltétlenül. A napokban Németországba tart majd egy felületcsiszoló, Lengyelországba egy présváz – ahol a többi rész rendelkezésre áll.

„Sok a háttérmunka, a bütykölés, az alkatrészbeszerzés” – teszi hozzá Telkes András. „Szerencsére univerzálisak a kollégáim, több szakmához értenek, és ha kell, vezetnek, pakolnak, akár a hétvégéken is. A szétszednek és összeraknak igék nem maradhatnak ki, ez rendkívül fontos nálunk.”

Elmeséli: amikor bezárt a Douwe Egberts budapesti gyára, megvették a 2000 méternyi Bosch Rexroth VarioFlow gyártmányú kanyargós – moduláris elemekből összeszerelt – szállítószalag pályájukat. Majd csak lesz valami belőle, gondolták, és több lépcsőben bejött a számításuk. A vevők – volt köztük még nagy tatabányai és külföldi multi is – kívánságainak megfelelően állítottak össze különböző hosszúságú pályákat, de olyan sok a 2 kilométer, hogy még mindig maradt. A napokban Ausztriából jelentkeztek, uborkás üvegekhez kellene szalag. „Csináljuk!”jelentette ki a Kemma.hu-nak.

Kiemelt képünk illusztráció!

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek