Több mint 700 ezer eurót kapott Zselíz a Norvég Alapból

736 946 eurót kapott Zselíz önkormányzata az EGT Norvég Alapból a kastély tetejének és északkeleti szárnyának helyreállítására – tájékoztatott Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes, beruházásokért, regionális fejlesztésért és informatizációért felelős miniszter. A projekt egyike annak a 4 tervezetnek, amelyek célja az épített kulturális örökség megőrzése.

A tető és az északkeleti szárny felújításával visszaadják a kastély eredeti kinézetét. A helyreállítás után kulturális és oktatóközpont fog működni a felújított helyiségekben.

A kastély 1720-ban épült klasszikus vidéki kúriakánt, az Esterházy-család nyári rezidenciájaként szolgált. A belső udvar köré épült, eredetileg barokk stílusú, négyszárnyú épületet a 19. században klasszicista stílusban építették át. Angolpark veszi körül. A kastélyban még megvannak az egykori konyha helyiségei, ahol Franz Sacher, a híres Sacher-torta megalkotója sütött-főzött. A konyhától alig néhány méterre volt a szalon, ahol Franz Schubert zongorázott.

Az Esterházy-család a második világháború idején hagyta el a kastélyt. Röviddel ezután szovjet katonák rabolták ki, majd a helyiek fosztogatták. Később a járásbíróság működött az épületben, azután az állami gazdaságnak voltak itt irodái. A 60-as években óvoda volt a kastélyban. Az 1970-es évek óta üresen áll az épület.

Forrás: TASR, parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek